Гривня-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня-2012

Валюта
8934
24 листопада в пресі з'явилося інтерв'ю з головою Національного банку України Сергієм Арбузовим, в якому той обіцяє фінансову стабільність країні. За словами Арбузова, все настільки добре, що Україна цього року може обійтися навіть без зовнішніх позик. З ним солідарний і прем'єр-міністр Микола Азаров. Між тим, спостерігачі говорять про катастрофічний стан справ у банківській сфері.
Утримати всіма силами
Ще до інтерв'ю Арбузова газеті "Сегодня", в якому голова НБУ розповів про стан справ з українськими фінансами, представник його відомства виступив з заявою, в якій пригрозив українським банкам: доста лякати народ. "З початку року на міжбанківському ринку банки викупили 131 млрд доларів у доларовому еквіваленті. При цьому нерезидентам було виплачено 114 мільярдів доларів. Такого співвідношення у нас ніколи не було. Де 17 мільярдів доларів?... Стверджувати, що в банків немає ліквідності неправильно і некоректно. У банків є валютні активи, і вони спокійно їх можуть використовувати, обмінявши на міжбанку на гривню", - заявив на конференції "Український банківський форум" директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку Нацбанку Сергій Кораблін. Він також зазначив, що у щотижневих аукціонах з рефінансування бере участь 3-7 банків, що лише підтверджує відсутність системних проблем з рефінансуванням.
Раніше українські банки заявляли про проблеми, пов'язані зі скороченням ліквідності гривні. Зокрема, банки були змушені підвищити відсотки за депозитами у національній валюті. Більше того, фінансові установи фактично згорнули кредитні програми. До такого кроку банк примусило "гривневе голодування". Так, до ранку 21 листопада залишки на кореспондентських і транзитних рахунках українських банків знизилися до 9,9 мільярда гривень - найнижчий показник за останні п'ять років. Однак в НБУ відзначають, що мають право на подібну монетарну політику. Мовляв, це вписується в визначені на законодавчому рівні завдання Центрального банку. А банки - проводять нечесну політику. "Банки лукавлять. Я з усією впевненістю хочу вам сказати, що їхній платоспроможності нічого не загрожує. Ми постійно контролюємо залишки на коррахунках банків, бачимо, яка частина коштів потрібна банкам для виконання своїх зобов'язань і куди діваються вільні кошти", - говорить Арбузов. "Так ось, банки використовують будь-які вільні гривневі ресурси для купівлі валюти про запас. Сьогодні ми бачимо авуари (запаси валюти на рахунках банків. - Ред.), Обсяги яких підбираються до 10 мільярдів доларів. І це нечувана цифра. Усі чекають глибокої девальвації і хочуть на цьому заробити. Але я хочу сказати, що вони цього не дочекаються", - попереджає він. Однак експерти впевнені - гривні необхідна девальвація. Правда, "м'яка". "Було б простіше, якби до початку нового року опустили курс до 8,1 тримали його протягом часу, що залишився, а в бюджет 2012 р. заклали б 8,2 (гривні за долар - ред.)", - передає "Економічна правда" слова голови правління "Юнекс-Банку" Андрія Яцури. За його словами, якщо силою утримувати курс гривні, то може повторитися ситуація 2008 року. "Населення знову побіжить, купить долари по 10-12-14 гривень, а потім курс знову опуститься до 8,2", - застерігає Яцура.
До чого призводить насильницьке утримання курсу українці і з власного досвіду, і з досвіду інших країн. Далеко ходити не треба - достатньо згадати ту ж Білорусь, де навіть вводили обмеження на продаж валюти, що лише підстьобнуло ажіотажний попит на іноземну валюту. Або ще більш показова економічна криза в Аргентині, в якій вирішили національну грошову одиницю - песо - прив'язати до дорожчої валюти - долара США. В результаті, конкурентоспроможність аргентинських товарів різко впала, а Нацбанк країни втратив можливість впливати на економічну ситуацію. "Зовнішній торговельний баланс України погіршується і забезпечити стабільність валюти стає складніше. Коли інфляція - понад 10%, а курс гривні не змінюється - це погано позначається на національних виробниках, оскільки продукт стає неконкурентоспроможним. Його вартість автоматично зростає", - пояснював свого часу "Подробицям" Борис Кушнірук. Але Україна продовжує повторювати аргентинські помилки.
Однак у Нацбанку, судячи з усього, сидять оптимісти. Так, Арбузов запевняє - наша країна зараз впевненіше стоїть на ногах. Більше того, без кредитів Україна може протриматися до 2012 року.
2012
Цього року черговий транш від Міжнародного валютного фонду Україна може не отримати, попереджає Арбузов. "Причина затримки одна - дискусії з МВФ щодо виконання умов меморандуму. НБУ зробив все, щоб співпраця з Фондом тривала. Питання залишилося одне - підвищення тарифів на енергоносії для населення, але воно перебуває в компетенції уряду. МВФ вважає це питання принциповим, а для України це соціально складна тема, яка до того ж заполітизована", - говорить Арбузов. Правда, навіть без кредиту МВФ Україна до кінця року зможе гідно протриматися. "Навіть якщо отримання траншу перенесеться на наступний рік, я думаю, що ми в змозі спокійно пережити кінець року", - запевняє Арбузов.
Причина такої впевненості Арбузова може полягати в тому, що якраз на решту півтора місяці в Україні вистачить золотовалютних резервів. Далі - невідомість. "При нинішніх темпах витрачання золотовалютних запасів тільки на утримання курсу (про розвиток, стимулювання економіки тощо мова навіть не йде) решти 4 мільярдів доларів вистачить аж на 1,5 місяці! До Нового року протримаємося! А що далі? Знайдемо скарб? Криза закінчиться?", - попереджає екс-міністр фінансів Ігор Уманський. Ось чому нашій країні рано чи пізно доведеться йти на поступки Міжнародному валютному фонду, що болісно позначиться на населенні. В іншому випадку потрібно терміново шукати інші джерела фінансування. Адже 2012 рік обіцяє бути справді непростим. "Вже навесні починаються перші виплати за отриманими від МВФ позиками. А платити чим? Без нової програми та нового фінансування від того ж МВФ по боргах платити нічим! Навіть якщо Росія погодиться нам ще раз допомогти, то єдиним кредитором бути не захоче!", - відзначає Уманський.
Українська влада чудово усвідомлює всю складність ситуації. І на поступки МВФ швидше за все піде. Принаймні, прем'єр-міністр України Микола Азаров, перебуваючи з візитом у Белграді, проанонсував продовження переговорів з МВФ. "Ми домовилися про те, що після завершення переговорів з Росією щодо ціни на газ та інших питань ми почнемо тісну співпрацю з місією МВФ щодо коректування програми співпраці на 2012 рік", - сказав Азаров на початку листопада. Крім того, українське керівництво останнім часом активно шукає допомоги в іншої потужної економіки - китайської. Якщо Міжнародний валютний фонд відмовиться продовжувати кредитування України, українська влада буде домовлятися про кредити з Китаєм, Індією, Бразилією або Росією, заявив 24 листопада віце-прем'єр-міністр Сергій Тігіпко. Раніше про це говорив і Арбузов. "Щодо джерела ресурсів, то не можна відкидати, що це будуть Китай і Росія. З урахуванням проблем в єврозоні, Україна сьогодні більше цікава Сходу, ніж Заходу", - відзначав голова Нацбанку. Правда, від співпраці з МВФ Україна, судячи із заяв політиків і економістів, відмовлятися не поспішає. Переговори лише переносяться. Виною тому - затягування газових консультацій з боку Росії.
2012 рік буде для України дуже складним. Можливо, національну валюту чекає девальвація. Так і цього року настає час сплати боргів - і МВФ, і російському ВТБ. За рахунок чого буде їх оплачувати Україна - поки невідомо. Кредиторів залучити досі не вдається. Але заяви Азарова сповнені оптимізму. "Ми розраховуємо в наступному році вийти на рівень валового внутрішнього продукту приблизно 200 мільярдів доларів", - запевняє він. У чому ж причина таких гучних обіцянок? 2012 рік - це ще й рік виборів до Верховної ради. І можна відзначити, що підготовка до виборчої кампанії йде повним ходом. Тому заяву Азарова можна віднести скоріше до передвиборчих обіцянок, але не до прогнозу. У 2008 році політичні спекуляції на економічній кризі дуже дорого обійшлися Україні. Але політики, судячи з усього, висновків для себе не зробили.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас