Експерт: Через "Північний потік" Україна вже наступного року почне втрачати прибуток від транзиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Через "Північний потік" Україна вже наступного року почне втрачати прибуток від транзиту

Енергетика
283
Через перенаправлення транзитних обсягів газу по газопроводу "Північний потік" Україна вже в наступному році почне втрачати прибуток, пише Уніан.
Таку думку висловив генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки (РФ) Костянтин Симонов в рамках дослідницької програми Інституту Горшеніна "Північний потік" в контексті європейського енергетичного ринку", повідомили в інституті.
"Північний потік" - це шлях, який оминає Україну та Білорусію з точки зору поставок до Європи, і абсолютно очевидно, що серйозної необхідності в новому російському газі зараз в Європі немає", - зазначив експерт.
"За моїми оцінками, аналізуючи контракти, близько 8 млрд - це якраз контракти, пов'язані з новими обсягами поставок. Але мінімум 20 млрд кубів, в кращому випадку, доведеться забирати з традиційного напрямку. "Газпром" вже заявив, що Білорусь він чіпати не буде, значить 20 млрд кубів буде забирати з України. Так що тут абсолютно зрозуміло, до чого це призведе. А по другій гілці там ще взагалі обсяги не контрактовані. Так що наступного року це буде не 20, а десь вже 45-48 млрд кубів. Нагадаю, що минулого року обсяг транзиту був 92 млрд кубів, цього року буде, звичайно, краща ситуація - 102, можливо навіть 105 млрд. кубів буде транзиту через Україну, то вважайте, якщо в наступному році мінус 20 млрд кубів, а через рік, в 2013 році, вже половина транзиту піде. Тут легко порахувати недоотриманий прибуток, так що Україна почне втрачати гроші вже в наступному році. Зрозуміло, що від України відмовитися не можна ще, і "Північний потік", навіть дві нитки, цього зробити не дозволять, але все-таки вже через запуск тільки "Північного потоку" недоотриманий прибуток України, гадаю, буде перевищувати 1,5 млрд доларів. Так що це серйозна проблема, безумовно", - вважає Симонов.
Відносинам Росії з Європою Симонов пророкує перспективне співробітництво. "Росія фактично заявляє про те, що вона готова бути постачальником газу до Європи, намагається показати, що в умовах можливого зростання попиту на газ у неї є готова інфраструктура, вона готова в неї вкладати, і найголовніше, що європейські партнери не бачать в цьому ніяких особливих проблем. Маються на увазі, звичайно, насамперед, держави "старої Європи". Ми знаємо, що деякі країни Східної Європи (Польща, наприклад), навпаки, в цьому бачать мало не "пакт Молотова-Ріббентропа". Але в період кризи роль "старої Європи" буде тільки зростати, а роль Брюсселя - слабшати. "Газпром" демонструє, що він готовий з Європою працювати, готовий пускати її в проекти (відомо, що німецькі компанії беруть участь у розробці Південноросійського родовища, яке є ресурсною базою першої нитки "Північного потоку").
Тут заявка Росії очевидна, підтримка з боку європейських енергетичних гігантів теж є. Питання - в регуляторах. Питання - в Брюсселі. А тут сказати дуже складно, Брюссель поки виходить з того, що потрібно займатися диверсифікацією. Принаймні, я розцінюю все це як чітку пропозицію з боку Росії - подивимося, що скаже Брюссель", - зазначив Симонов.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас