Експерти прогнозують стабільність цін на нафтопродукти в 2012 у випадку збереження рівня акцизів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти прогнозують стабільність цін на нафтопродукти в 2012 у випадку збереження рівня акцизів

Енергетика
175
Експерти "Консалтингової групи "А-95" прогнозують стабільність роздрібних цін на нафтопродукти в 2012 у випадку, якщо акцизи на паливо і курс гривні залишаться на рівні 2011 року.
Про це на прес-конференції в прес-центрі Українських Новин повідомив директор "А-95" Сергій Куюн.
Експерти компанії провели дослідження і оцінили ризики, з якими пов'язані основні фактори ціноутворення.
У 2011 році ціна нафти у вартості бензину склала 54%, дизпалива - 58%.
Відповідно податкова складова займала у вартості бензину 31%, дизпалива - 22%. Залишок вартості припав на витрати, пов'язані з транспортуванням і переробкою нафти, а також на витрати з логістики та збуту.
"Я прогнозую, що ціна на нафту навряд чи буде істотно рости, і залишиться в районі 100 доларів/барель. Таким чином, ціна на паливо повністю знаходиться в руках держави. Якою буде фіскальна політика, від цього буде залежати ціна в наступному році", - сказав він, зазначивши при цьому, що політика держави в сфері оподаткування практично не прогнозована.
"Консалтингова група А-95" розробила три сценарії поведінки цін на бензин і дизпаливо в залежності від зміни базових складових вартості нафтопродуктів.
Оптимістичний варіант передбачає зниження цін на нафту, стабільність курсу гривні і збереження поточних ставок податків.
У результаті, ціна бензину А-95 може впасти з нинішніх 10,3 до 8,37 гривні/літр, ціна дизпалива - з 9,7 до 7,8 гривні/літр.
При цьому Куюн відзначає, що передумови для підвищення податкового навантаження на паливо присутні у зв'язку з тим, що в Україні воно одне з найнижчих в Європі.
В результаті реалізації середньозваженого сценарію (курс гривні - 8,2 гривні/долар, зростання нафти до 125 доларів/барель, збереження акцизів на бензин А-95 і зростання на ДП) ціна на високооктановий бензин буде коливатися в районі 10 гривень/літр, дизпалива - 9,56 гривень/літр.
Розвиток подій за песимістичним сценарієм, який передбачає окрім підвищення акцизів, девальвації гривні та зростання цін на нафту ще і введення імпортних мит, продиктує зростання цін більш ніж на 35% до рівня 2011: бензин А-95 - понад 14 гривень/літр, ДП - 13,5 гривень/літр.
Куюн підкреслює, що при цьому ключову роль у підвищенні зіграє введення мит або квот на імпорт нафтопродуктів.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас