Європейські банки скорочують кредитування економік, що розвиваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейські банки скорочують кредитування економік, що розвиваються

Кредит&Депозит
600
Скорочення обсягів кредитування європейськими банками економік, що розвиваються, починає відчуватися все гостріше, оскільки негативно позначається на доступності кредитних коштів, що ще більше підриває і без того сповільнене відновлення, пише газета The Wall Street Journal.
Особливо гостро брак кредитних коштів, що надходили раніше з Європи в великих кількостях, відчувається в Австралії, Африці і Латинській Америці. Труднощі з отриманням кредитів та зростанням їх вартості особливо боляче вдаряють по експортно-орієнтованих галузях цих країн, і так відчувають тиск у зв'язку зі скороченням попиту з-за кордону.
"Ми перебуваємо в дуже делікатному становищі, яке, безсумнівно, позначається на темпах зростання світової економіки, - відзначає головний виконавчий директор австралійського Westpac Bank Гейл Келлі. - Це, зрозуміло, відчувається тут, а також в Азії".
Нещодавно про намір скоротити кредитні операції за межами національних ринків оголосили італійський UniCredit і німецький Commerzbank. Французькі банки практично повністю самоусунулися від кредитування позичальників в Азії та Австралії.
"Основною проблемою є повний вихід з ринку французьких банків, - зазначає керівник відділу синдикування кредитів Australia & New Zealand Banking Group Ltd. Джон Коррін. - Вони займали досить істотну частку ринку в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, близько 10%".
У жовтні BNP Paribas, найбільший за розміром активів банк Франції і один з найбільших в світі, відмовився від участі у синдикованому кредиті загальним обсягом 1,95 млрд австралійських доларів для Seven West Media Ltd. Частка BNP Paribas становила близько 300 млн австралійських доларів.
Основною причиною змін у політиці європейських банків вважається необхідність резервувати величезні кошти на можливі втрати по позичках і облігаціях проблемних країн регіону. Крім того, деякі банки прагнуть скоротити розміри бізнесу, щоб відповідати новим вимогам до капіталу.
В результаті деякі з них продають частини наявних кредитних портфелів, потенційно скорочуючи для інших банків привабливість нових кредитів, відзначає аналітик Nomura Securities Марк Лейхі, який вважає, що це в кінцевому підсумку може призвести до зростання вартості запозичень.
Проблеми європейських банків позначаються і на американському ринку синдикованих кредитів: їх частка у загальному обсязі виданих в третьому кварталі синдикованих позик впала до 20% проти 25% за аналогічний період минулого року, свідчать дані Dealogic.
Раніше європейські банки активно інвестували в економіки за межами домашнього регіону, де не можна було розраховувати на помітні темпи зростання виручки і прибутку.
Так, в період з початку 2005-го по середину 2011 року обсяг кредитів, виданих європейськими банками клієнтам в emerging markets, зріс в 4 рази - до $2,4 трлн, свідчать дані Royal Bank of Canada і Банку міжнародних розрахунків (BIS).
Велика частина цих кредитів припала на економіки Європи, що розвиваються (так звані emerging Europe), зокрема, на Чехію, де сумарний обсяг кредитних портфелів банків єврозони перевищує 105% ВВП країни.
Другим за величиною ринком кредитування для банків єврозони є Латинська Америка: в Чилі обсяг виданих ними кредитів дорівнює 40% ВВП, у Мексиці - 18% ВВП, у Бразилії - 15% ВВП. Для порівняння: у Китаї показник становить всього 2% ВВП, в Індії - 4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас