Борги розмили відсотком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борги розмили відсотком

Кредит&Депозит
868
За даними Національного банку, розмір поганих активів банків у жовтні досяг 83 млрд. грн. (82,7 млрд. грн. місяцем раніше). На тлі загального обсягу наданих банками кредитів в 829,317 млрд. грн. частка простроченої заборгованості просіла до 10,01%. "Це здебільшого борги з періоду кризи 2008-2009 рр., і в міру нарощення капіталу банки проводять переоцінку кредитного портфеля", - говорить Наталя Бахмач, начальник управління інвестиційного банкінгу АТ "Єврогазбанк".
Незважаючи на номінальне стиснення "проблемки", ситуація в банківському секторі залишається досить складною, кажуть експерти. "Рівень прострочених і реструктурованих кредитів (все тіло кредиту, не тільки прострочена частина) досі перебуває на рівні приблизно 40%", - нарікає асоційований директор Moody's Investors Service Ярослав Совгіра. Що, на його думку, говорить про подальше розгортання в Україні кризи поганих боргів.
Побічно його дані підтверджують і аналітики Fitch, які назвали за підсумками першого півріччя поточного року 50% кредитів банків (рейтингованих агентством) потенційно проблемними. "Інформація щодо "потенційно проблемних", а також прострочених понад 90 днів є непублічною, і дізнатися її навіть для окремого банку досить складно, не кажучи вже про систему в цілому. Але можна сказати, що в порівнянні з початком року частка проблемних кредитів скоротилася на 1,2 в.п., однак у порівнянні з початком 2010 р. - зросла на 0,7 в.п. ", - зазначив у бесіді з аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.
Аналогічний тренд зростання кількості поганих активів, так само як і зобов'язань банків, фіксують і інші учасники ринку. "На тлі нульового зростання активів за останні два роки спостерігається зростання пасивів на рівні 40%. Таким чином, ми бачимо будівництво "М.М.М." всередині банківської системи, що абсолютно порушує її стійкість і є основним ризиком, який зараз зріє в банківській системі", - говорить екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко.
Таке зростання обсягів проблемних активів буде стимулювати банки шукати джерела додаткового капіталу. На думку аналітика агентства "Кредит-Рейтинг" Віктора Шулика, потреба в капіталізації (якщо така виникне) буде значною мірою залежати від стану вітчизняної економіки, курсової стабільності і висунутих до банків регуляторних вимог.
"Криза поганих боргів в Україні не припинялася з 2009 р. Проте в разі її загострення у проблемних позичальників можуть бути проблеми з обслуговуванням реструктуризованих боргів", - доповнив колегу менеджер проектів ІГ "Альтера Фінанс" Андрій Приходько.
На сьогодні норматив адекватності капіталу вітчизняної банківської системи становить 18,6% при мінімальному необхідному значенні в 10%. Що, з одного боку, дає підстави говорити про достатність капіталу в цілому по системі. "Але з іншого - середнє значення адекватності капіталу для всієї банківської системи є "середнім значенням температури тіла пацієнтів лікарні з урахуванням моргу і реанімації": окремі банки можуть мати надлишковий капітал, в той час як інші будуть в ньому гостро потребувати", - відзначає аналітик "ТАСК" В'ячеслав Іванишин.
У випадку девальвації національної валюти або погіршення ситуації в реальному секторі, "проблемка" вітчизняних банків тільки посилиться. "Погіршиться в підсумку і платіжна дисципліна банківських позичальників, враховуючи, що 40,9% активів банківської системи номіновані в іноземній валюті", - прогнозує експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас