НБУ ускладнив резервування за короткостроковими депозитами в інвалюті до 7,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ ускладнив резервування за короткостроковими депозитами в інвалюті до 7,5%

Кредит&Депозит
654
Національний банк України (НБУ) переглянув порядок формування обов'язкових резервів, підвищивши норматив резервування за короткостроковими коштами і депозитами юридичних і фізичних осіб в іноземній валюті з 6% до 7,5%, повідомив НБУ в листі до банків (№ 19-015/9392-13802).
Згідно з листом, відповідні зміни закріплені постановою НБУ від 15 листопада 2011 року (№ 407).
Постанова набирає чинності з 30 листопада 2011 року.
Решта нормативів обов'язкового резервування збереглися на незмінному рівні: за гривневими депозитами юр- і фізосіб до запитання і коштами в гривні на поточних рахунках - 0%, за валютними - 8%, тоді як за строковими коштами і внесками у гривні - 0% , за довгостроковими депозитами в інвалюті - 2%.
"Нестабільність міжнародних фінансових ринків обумовлює необхідність завчасної мінімізації пов'язаних з нею ризиків. В таких умовах дедоларизації економічних відносин має сприяти поглиблення диференціації нормативів обов'язкового резервування в напрямку посилення преференційних умов резервування під кошти, залучені у національній валюті", - пояснив НБУ прийняте рішення.
Нацбанк також зазначив, що посилення резервування за короткостроковими депозитами в інвалюті буде сприяти підтримці стабільності гривні в умовах нестійкої кон'юнктури світових ринків, значної мінливості обмінних курсів валют та транскордонного руху капіталу.
Крім того, в листі наголошується, що ефективному і прогнозованому функціонуванню грошово-кредитного ринку буде сприяти більш гнучкий підхід до формування банками обов'язкових резервів, зокрема, за рахунок надання можливості формувати частину їх обсягу на кореспондентському рахунку банків у НБУ.
"Встановити з 30 листопада 2011 року такий порядок формування обов'язкових резервів банками України: на окремому рахунку в НБУ... - у розмірі 70% від суми обов'язкових резервів, що сформовані за попередній звітний період резервування; на кореспондентському рахунку банку в НБУ - залишок суми обов'язкових резервів, сформованих згідно з установленими нормативами на відповідний період", - вказується в документі.
При цьому постановою передбачається, що з 30 листопада 2011 обсяг обов'язкових резервів, який повинен зберігатися щоденно на початок операційного дня на коррахунку банку в Нацбанку, повинен бути не меншим 25% від їх суми.
Як повідомлялося, чинним порядком передбачається зберігання банками коштів обов'язкових резервів на окремому рахунку в Нацбанку в розмірі 100% від їх суми.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас