Валюта не доходить до країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта не доходить до країни

Валюта
1874
Темпи припливу прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в Україну зростають дуже повільно. У III кварталі нерезиденти вклали в українську економіку $1,95 млрд, повідомили вчора в Держстаті. Це ненабагато більше, ніж в II кварталі ($1,86 млрд), коли приплив інвестицій був забезпечений приватизацією "Укртелекому" за 10,55 млрд грн. ($1,3 млрд). В цілому з початку року іноземні інвестори вклали в Україну $4,74 млрд, що на 38,5% більше, ніж в I-III кварталах 2010 року ($3,42 млрд).
В III кварталі основним інвестором у вітчизняну економіку стала Австрія, звідки надійшли $592 млн. Більша частина цієї суми ($418,5 млн) була спрямована у фінансовий сектор. Значна частка інвестицій в банки надійшла з Англії ($163,2 млн), тоді як французькі інвестори скоротили вкладення на $145,5 млн. Нагадаємо, в серпні Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) купив в BNP Paribas 15% акцій Укрсиббанку. А у вересні Кредитпромбанк обміняв 49% акцій на списання боргу на суму $100 млн. До складу його акціонерів, зокрема, увійшли ЄБРР, австрійський Raiffeisen Zentralbank, німецька DEG, американська Cargill і англійська London Forfaiting.
Загальний приплив коштів з Кіпру, який залишається лідером інвестування в Україну, виявився невеликим - $47 млн. На тлі відтоку інвестицій з промисловості у фінансовий сектор вкладено $418,8 млн - кіпрська Triantal Investments Ltd в серпні купила 24,99% акцій Приватбанку за 3,4 млрд грн. ($425,9 млн). Окрім фінансового сектора, в III кварталі значні кошти вкладені в сектор операцій з нерухомістю - з Нідерландів ($65,3 млн), Австрії ($32,1 млн), а також в сектор торгівлі - з Британських Віргінських островів ($22 млн).
В IV кварталі експерти чекають зниження припливу інвестицій. "Українські банки зацікавлені в приході інвесторів, але покупцям значно цікавіші європейські країни, де можна недорого купити привабливі активи", - відзначає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. "Враховуючи, що базові сектори не можуть залучати кошти, а у фінсекторі проблеми, інвестиції часто бувають вимушеними, як у випадку з Кредитпромбанком. Приплив інвестицій знизиться, і це очевидно", - упевнений начальник відділу аналізу фінансових ринків ІНГ Банку Україна Олександр Печерицин.
Оприлюднений Мінекономрозвитку консенсус-прогноз українських економістів передбачає, що за підсумками поточного року приплив ПІІ складе $5,98 млрд. Це означає, що в IV кварталі в Україну надійдуть лише $1,2 млрд, що значно менше результатів двох попередніх кварталів. У 2012 році темпи припливу ПІІ залишаться практично незмінними ($6,12 млрд). За словами Печерицина, виправити ситуацію може лише приватизація, тим більше що "об'єктами, які уряд має намір виставити на продаж до кінця року, цікавиться російський бізнес". У Кабміні цього року мають намір продати 45% акцій "Західенерго", 40% акцій "Донецькобленерго", а також по 25% акцій компаній "Київенерго" і "Дніпроенерго".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас