Банкіри не складуть гривні ціну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри не складуть гривні ціну

Кредит&Депозит
5420
Гривневі депозити, якщо вірити рекламі, перетворюються на одне з найприбутковіших вкладень українців.
Останні два тижні банки влаштували справжні перегони зі ставками депозитних внесків. За цей час зростання доходів за внесками склало 0,6-0,95 п.п.і 0,3-1,8 п.п. - строком до трьох місяців. Це не так вже й мало, якщо врахувати, що ставки за "тримісячними" внесками у деяких банків наблизилися до 20%. Ця тенденція ставок ще більш цікава, якщо врахувати, що Україна в цьому році йде на антиінфляційний рекорд. У Нацбанку вже заговорили, що зростання споживчих цін може бути на рівні 6%. А це вдвічі нижче, ніж ще кілька років тому. І в такій ситуації дуже дивно виглядає, як стрімко дорожчають депозити.
Самі банкіри такий приплив "щедрості" пояснюють браком грошової маси. Або кризою ліквідності, що одне і те ж. Про цю "кризу" банкіри заговорили ще у вересні, коли залишок коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків скоротився до 11,68 мільярдів гривень. Нагадаємо, тоді було встановлено найнижчий поріг з листопада 2006 року, коли сума склала 11,65 млрд. грн.
Додали "динаміки" цій історії і панічні настрої вкладників, викликані забороною на валютні кредити, чутками про дефолт єврозони, другу хвилю кризи в Україні, нововведеннями у валютно-обмінних операціях. Так уже склалося ментально, українець звик, якщо в чомусь обмежують, значить, скоро цього не буде.
Народ почав масово виводити гривню з банківських рахунків, скоротивши у вересні депозитний портфель українських фінансово-кредитних установ на 2,924 мільярда, до 156,3 млрд грн.
"Осінь відзначається низкою чинників, які загострили процес погіршення якості активів банків і почали поступове зниження рівня ліквідності. З одного боку, різко зростає попит населення на іноземну валюту, при цьому, цього року він був реалізований за рахунок використання гривневих депозитів на купівлю валюти. З іншого - це відбувається в період підвищеного попиту підприємств на поточне фінансування. У той же час, має місце і великий обсяг погашення зовнішніх боргів банківським сектором", - розповів начальник управління макроекономічних досліджень UniCreditBank Тантелі Ратувухері.
Зміркувавши, що залишки грошей на рахунках критичні, українські банки активніше почали залучати кошти населення, пропонуючи "казкові" відсотки за депозитними ставками. Як підсумок, банки почали робити щедрі пропозиції вкладникам у вигляді зростання відсоткових ставок за депозитами, причому найвищі ставки пропонують за короткостроковими внесками. Тут можна отримати понад 20% дохідності.
Так, наприклад, "Альфа-банк" пропонує покласти гроші на три місяці під 23% річних, правда грошей потрібно мінімум 100 тис. гривень. А "Дельта-банк" (який сам кредитує НАК "Нафтогаз України"), просто мріє прокредитуватися у населення під 20%. Готовий платити за внесок від 10 тис гривень.
Тут треба сказати, що "осінні" ставки за депозитами за ціною тільки перегнали навіть найвищі - "січневі" - пропозиції українських банків. Тоді банкіри обіцяли 17-18% доходу за рік.
"До підвищення ставок на системному рівні привели відразу декілька чинників: брак гривневої ліквідності в банківському секторі, висока вартість залученої банками гривні на міжбанку (під 30% річних) і плановане сезонне підвищення ставок до новорічних свят", - сказав директор Департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VABбанку Ігор Шумицький.
Банкіри сходяться в одному, зростання депозитних ставок буде продовжуватися до тих пір, поки банки не сформують необхідну кількість гривні на своєму балансі. Потім "відсоткові перегони" повинні припинитися.
"Я вважаю, що найближчим часом зростання ставок, як у гривні, так і в іноземній валюті зупиниться. Це відбудеться у міру поліпшення ситуації з ліквідністю. При цьому до кінця року в продуктових лінійках банків залишаться акційні пропозиції щодо коротких депозитів (1-3 місяці)", - прогнозує голова правління Ощадбанку Антон Тютюн.
Як зазначив Ігор Шумицький з VABбанку, все буде залежати від того, як швидко банківський сектор зможе вирішити питання формування гривневої ліквідності. Судячи з термінів акційних пропозицій, очікування зміни ситуації варіюються від 1 до 3 місяців.
"Ставки, швидше за все, будуть продовжувати рости, принаймні, до початку наступного року, поки не стабілізується фінансова ситуація банків, зокрема після того як підприємства почнуть повертати ресурси в банки у зв'язку з настанням сезону зниженої ділової активності. З огляду на те, що результати цього року можуть виявитися трохи гіршими, ніж минулорічні, багатьом банкам доведеться закрити баланс за рахунок нових залучень", - говорить Ратувухері.
Незважаючи на те, що відтік коштів з рахунків банків сповільнився, у жовтні 2011 року українці забрали з рахунків 420 млн. грн., проти 2,82 млрд. грн. у вересні, а обсяг внесків збільшився на 2,2 млрд. грн., народ, як і раніше, не довіряє національній валюті. Такі дані дає Національний банк України. Виводячи з депозитів гривню, населення тут же купує за неї валюту. Навіть введення паспортизації та закривання пунктів обміну валют, не завадило українцям за вересень-жовтень скупити більше $6 млрд.
Макс Мухін
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас