Нацбанк ставить на золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк ставить на золото

Банківські метали
2504
Шукаєте альтернативу доларам і євро, як засобу збереження своїх грошей? Зверніть увагу на золоті монети, які незабаром почне карбувати і продавати населенню Нацбанк. Монети, виготовлені із золота та срібла, банки обіцяють продавати так само легко, як і звичні паперові валюти. Чи варто українцям лікуватися від "валютної лихоманки" і замість цього підчепити "золоту хворобу"?
Згідно з результатами опитування агентства IFAK Ukraine, кожен третій українець (якщо точніше - 36% громадян) все менше і менше вірить як в гривню, так і в євро та долар. Такий же настрій щодо паперових грошей зараз характерний фактично для всього світу.
Чи не головний недолік американської та європейської валюти на сьогодні полягає в тому, що США і ЄС для вирішення своїх економічних проблем змушені включати "друкарський верстат", а через це цінність їхніх грошових знаків знижується. Маса ж золота в світі миттєво збільшитися не може хоча б тому, що, по-перше, його не так легко видобувати, а запаси "жовтого металу" на планеті - обмежені.
Теоретично ціна на золото може зменшитися у випадку, якщо економічна ситуація в світі швидко налагодиться, але враховуючи очікування другої хвилі кризи, можливу рецесію (застій) в США і Європі, це малоймовірно. Ще більш фантастичний сценарій - це розпродаж золота одним з найбільших його власників - центральними банками, що збільшить пропозицію на ринку, і зменшить ціну. Однак, відбувається все з точністю до навпаки - центробанки по всьому світу бережуть "жовтий метал" як зіницю ока і активно його скуповують. Це роблять, зокрема, ЦБ Росії, Бразилії, Канади. Не є винятком і НБУ - з початку року він придбав майже на 350 кілограмів золота більше, ніж продав.
Незважаючи на хронічну нестабільність в економіці, мода на золото серед громадян України поки масовою не стала. Не в останню чергу - через специфіку вітчизняного ринку. Так, ціна між купівлею та продажем дорогоцінних злитків у банках може становити до 20%. Відповідно, для того, щоб вийти в "плюс", необхідно, щоб вартість золота збільшилася більш ніж на 20%. При цьому багато фінустанов готові викуповувати лише ті злитки, які самі ж і продавали.
Можлива ж експертиза його якості в інших банках коштує грошей. До всього цього, згідно із законодавством, якщо після продажу золота банку фізособа отримала прибуток (розраховується як різниця між ціною реалізації і покупки), потрібно сплатити прибутковий податок...
Зняти перепони на шляху "золотоманії" в країні планує НБУ. Нацбанк буде випускати інвестиційні монети, виготовлені з золота, а також срібла. Як повідомляв директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубіхвост, придбати їх можна буде так само легко, як, наприклад, валюту. Продавати "червінці" будуть за гривні, через мережі відділень тих банків, які відбере НБУ (швидше за все, це будуть фінустанови з найбільш розгалуженими регіональними мережами - такі, як Ощадбанк, ПриватБанк, "Райффазен Банк Аваль").
Інвестмонети будуть мати декілька переваг на тлі золотих злитків. Передбачається, що операції з "червонцям" не будуть вимагати сплати податку на прибуток і ПДВ, а різниця між ціною купівлі і продажу не буде перевищувати 2-3%. Головний же фактор привабливості даного інструменту для населення полягає у тому, що він може стати реальною альтернативою так званим "твердим" валют. Інвестиційні монети будуть являти собою реальну цінність, яку можна "помацати" і яка не може швидко зникнути, на відміну від тих же доларів і євро.
У випадку з інвестуванням в золото діє правило - виграє той, хто має більше терпіння. Справа в тому, що ціна на цей метал може коливатися, причому - досить суттєво. Наприклад, за останні місяці діапазон цінових гойдалок вгору-вниз становив близько 10%. Проте в цілому золото неухильно дорожчає протягом останнього десятиліття. "Це інвестиція на строк до трьох років, - констатує Олександр Дубіхвост з НБУ. - Наприклад, з 2004 року по сьогоднішній день золото подорожчало майже на 400%. Жодна інша вільно конвертована валюта таку прибутковість не забезпечила".
Втім, золото, як об'єкт вкладення грошей і збереження заощаджень підійде і нетерплячим.
З початку року вартість золота в світі вже збільшилася майже на чверть (за весь минулий рік - на 30%), причому експерти вважають, що це - не межа. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко каже, що в поточному році вартість золота виросте не менше, ніж торік: "Зараз жоден зі стабільних банків не може запропонувати і забезпечити таку дохідність за депозитами. Є прогнози, що ціна на золото дійде до 2200 доларів за тройську унцію в найближчі 2 роки".
На думку фінансистів, якщо НБУ запустить ринок інвестмонет, у громадян зникне шалений потяг до валюти. "Якщо буде забезпечений реально легкий процес конвертації золотих монет, вони будуть користуватися попитом у населення, яке буде вкладати в золото свою валюту", - переконаний голова правління Правекс-Банку Сергій Наумов. Керівник Укрсоцбанку Борис Тимонькін вважає, що "золотомонетний" попит стабілізує валютний ринок України. "Це дозволить знизити тиск на курс гривні", - прогнозує банкір.
Обсяг першого випуску інвестиційних монет може скласти 4-5 тисяч штук. Вони будуть випускатися номіналами 1, 2, 5, 10 і 20 гривень, їх вага складе від 0,1 до однієї тройської унції золота найвищої проби (так що їх реальна вартість буде набагато вищою). Також передбачено випуск срібних інвестиційних монет вагою одну і дві тройські унції.
Певною перешкодою в реалізації "золотого" проекту може стати хіба те, що відразу попит на монети Нацбанку буде перевищувати пропозицію, оскільки на даний момент НБУ має не надто вже великі запаси "жовтого металу" (28 тонн на 1,45 мільярда доларів ). Однак ці золоті резерви повинні збільшуватися за рахунок активізації золотодобування в Україні.
Зайнятися цим центробанк планує за допомогою держпідприємства, яке йому держава передала у володіння, - "Північгеологія". Запаси золота в нашій країні оцінюються в 3 тисячі тонн (близько 97 мільйонів тройських унцій), а в доларовому еквіваленті (при ціні 1700 доларів за тройську унцію) - це більш ніж 160 мільярдів доларів.
Усіх цих ресурсів вистачить не тільки для того, щоб задовольнити внутрішній попит (зараз на руках в українців знаходиться 50-70 мільярдів доларів), а й залучити ресурси потужних іноземних інвесторів.
Крім інвестиційних монет, у Нацбанку планують також випускати "золоті" цінні папери - сертифікати, індексовані на курс золота. Придбати золоті сертифікати можна буде в територіальних управліннях НБУ, а також у мережі банків-агентів. У користуванні інвестора вони будуть перебувати певний час - півроку, рік, два, три. Після чого підлягають обов'язковому погашенню. Втім, чекати погашення буде не обов'язково, так як банки-агенти візьмуть на себе зобов'язання викуповувати ці папери і достроково відповідно до поточного ринкового курсу золота. Так що власники сертифікатів зможуть отримати грошовий еквівалент належних їм сум в будь-який момент, коли вважатимуть, що це зручно або вигідно.
> Василь Пчолкін
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас