Європа не хоче, щоб Україна вводила мита на імпорт палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа не хоче, щоб Україна вводила мита на імпорт палива

Енергетика
272
Європейська комісія не бачить підстав для введення Україною мит на імпорт нафтопродуктів з європейських країн, повідомила керівник відділу торгівлі та економіки представництва Єврокомісії в Україні Ульріке Хауер під час третьої міжнародної конференції Petroleum Ukraine 2011.
"ЄС не бачить підстав для введення мит на нафтопродукти в Україні, адже європейські НПЗ не мають субсидій на придбання нафти, вони знаходяться в такому ж становищі, як і українські заводи, тому говорити про демпінг на українському ринку нафтопродуктів з боку європейських постачальників немає підстав", - зазначила Хауер.
Вона підкреслила, що європейське паливо відповідає стандарту Євро-5, у той час як на українському ринку поширені також нафтопродукти нижчої якості. Хауер зазначила, що, якщо Україна введе мита, ЄС доведеться вдатися до відповідних механізмів СОТ. "Обсяг експорту нафтопродуктів з ЄС в Україну становить приблизно 1 мільярд доларів, в разі введення мит щодо цього товарообігу не можна виключити відповідь ЄС аналогічними заходами. Такі заходи стосуватимуться схожого за обсягом товарообігу з Україною в ЄС", - роз'яснив можливі дії ЄС юрист компанії Mayer Brown (Бельгія) Микола Мізулін.
Як повідомлялося, Україна продовжила до 21 грудня спеціальне розслідування щодо імпорту окремих видів нафтопродуктів у країну. Спецрозслідування щодо імпорту окремих видів нафтопродуктів, незалежно від країни походження, було розпочато в кінці січня 2011 року. При цьому Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтримало ініціативу про введення мит на бензини 130 євро за тонну, на дизпаливо - 80 євро за тонну.
З боку учасників ринку введення мит підтримують українські НПЗ, які заявляють, що отримують сировину значно дорожче, ніж нафтопереробні заводи країн Митного союзу, зокрема, Білорусь. Проти мит виступають великі мережі АЗС, що переважно імпортують паливо. Вони вважають, що мита монополізують ринок нафтопродуктів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас