Довжина має значення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Довжина має значення

Кредит&Депозит
1312
Як повідомила заступник голови правління "Ерсте Банку" Світлана Черкай, на сьогодні банки не зацікавлені в дорогих довгих ресурсах, навіть незважаючи на те, що саме доступ до довгострокових депозитів завжди був метою для банкірів. Адже саме довга ліквідність підвищує можливості банкам для кредитування.
За її словами, на даний час банкіри не готові тримати запозичені кошти за прийнятною ціною тривалий час через погіршення економічної ситуації у всьому світі. Оптимальними на сьогодні для банків вважаються терміни на півроку, також інтерес набирають короткострокові депозити терміном один місяць. Такі внески, як відзначають учасники ринку, не тільки менш ризикові, але і достатньо вигідні для населення, адже останнім часом банки почали активно підвищувати ставки за ними.
"Існують серйозні побоювання, що зберігаються вже протягом кількох років, - це інфляційні настрої, настрої, пов'язані з девальваційними процесами, і недовіра до банківської системи. Вивчаючи і розуміючи ринок, банки повинні надати вкладникам захист від таких можливостей. Тому все більше і більше популярним стає внесок строком на місяць у національній валюті", - говорить Світлана Черкай.
"Дійсно, багато банків сьогодні пропонують майже однакові відсоткові ставки за внесками на 12 і 18 місяців. А цінові пропозиції за внесками на великі терміни - два, три і п'ять років - як правило, ще нижчі від ставок на 12 місяців", - підтверджує директор з маркетингу та розвитку продуктів Platinum Bank Анджей Олійник.
Це пов'язано, за його словами, насамперед, з вельми сумнівною можливістю прогнозування ситуації на ринку і непевністю банкірів в рентабельності таких ресурсів у довгостроковій перспективі. "Отже, банки несуть ризики зі сплати надлишкових відсотків, тому що через певний термін можливо здешевлення ресурсів", - продовжує думку заступник голови правління "Сбербанку Росії" Ігор Лохмаков.
За даними компанії "Простобанк Консалтинг" станом на кінець жовтня 2011 р., ставки за депозитами у гривні на один рік, у порівнянні з депозитами на три роки, в середньому на кілька відсоткових пунктів вищі. Так, за накопичувальними внесками в гривні середня ставка за депозитом на один рік становить 13,67% річних (на 0,38 п.п. вище від ставки на три роки), за дохідними (без права поповнення та часткового зняття і з щомісячною виплатою відсотків ) - 14,12% річних (на 0,582 п.п.), за універсальними (з правом поповнення та можливістю зняття) - 6,17% (на 0,158 п.п.). І тільки за ощадними депозитами (без права поповнення і з виплатою відсотків в кінці строку) середня ставка на три роки вища від середньої на один рік на 0,18 п.п. (14,45% річних).
Аналогічна ситуація спостерігається і за депозитами в інвалюті. Так, за дохідними внесками у доларах середня ставка на один рік становить 6,91% річних (на 0,5 п.п. вище, ніж на три роки), за накопичувальними - 6,57% (0,51 п.п. ), за ощадними - 6,94% (0,03 в.п.). І тільки за універсальними депозитами ставки на три роки вищі на 0,09 п.п., і становлять 3,1% річних, порівняно зі ставками на один рік.
За ощадними та універсальними внесками в євро середня ставка на три роки вища на 0,37 п.п. і 0,06 п.п. відповідно, і становить 5,47% і 2,25% річних. За дохідними (5,08%) і накопичувальними (5,02%) внесками ставка на один рік вища, ніж на три роки на 0,16 і 0,74 п.п. відповідно.
Пропозицій щодо гривневих внесків строком до 12 місяців у банків в декілька разів більше, ніж на більш тривалий час (і чим вищий термін, тим менше пропозицій). Так, як каже керівник відділу аналітики банківських послуг компанії "Простобанк Консалтинг" Мирослава Гудзе, щодо накопичувальних депозитів на один рік на сьогоднішній день існує майже 250 пропозицій, що на 66% більше, ніж на три роки. Подібна ситуація спостерігається і щодо накопичувальних внесків в доларах (225 пропозицій, що на 72% більше), і внесків в євро (217 пропозицій, що на 73% більше).
Відсутність більш-менш довгострокових ресурсів у банківській системі, як зазначають самі банкіри, може означати для фінансових установ обмеження обсягів кредитування населення. Що, в свою чергу, веде до зниження купівельної спроможності та зниження рівня ВВП. "Переважна більшість короткострокових ресурсів у депозитному портфелі не дозволяє банку в повному обсязі використовувати залучені кошти, підвищує ризик втрати ліквідності і не дозволяє здійснювати довгострокові вкладення, що, в свою чергу, негативно позначається як на ефективності діяльності банку, так і на перспективах розвитку економіки", - пояснюють фахівці "ВТБ Банку" (Україна).
Проте, як каже начальник відділу розрахунків та супроводу фізичних осіб "ЕРДЕ Банк" Наталія Рубан, якщо економіка країни буде зміцнюватися і підвищувати стабільність, банки почнуть виводити на ринок депозити з терміном розміщення на три-п'ять років (відповідно, знижуючи вартість "коротких" депозитів).
"В умовах низьких відсоткових ставок за короткими термінами ці пропозиції будуть досить цікавими для вкладника, оскільки нададуть йому можливість зафіксувати свою прибутковість на тривалий період", - впевнена банкір. На її думку, навіть якщо пропозиція відсоткової ставки по "довгих" внесках буде з мінімальною перевагою, на тривалий період такі депозити забезпечать гарантовану і чітко позначену прибутковість для населення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас