Експерти: У разі початку війни в Ірані нафта подорожчає до 200 доларів за барель — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: У разі початку війни в Ірані нафта подорожчає до 200 доларів за барель

Енергетика
802
Інвестори стурбовані загостренням кризи навколо ядерної програми Ірану. Після публікації останньої доповіді МАГАТЕ вони не відкидають можливих санкцій проти Тегерана, аж до проведення військової операції. У таких умовах вартість бареля нафти може злетіти вище позначки 200 доларів за барель, пише "РБК daily".
Неодноразові заклики ізраїльської влади завдати авіаударів по іранських ядерних об'єктах і критика політики Тегерана Вашингтоном розгойдали енергетичні ринки планети. Вартість бареля нафти марки Brent у вівторок знову злетіла до 115 доларів, продемонструвавши п'ятивідсоткове зростання з початку місяця. На думку експертів, у разі подальшого загострення ірано-ізраїльського протистояння вартість нафти може піднятися вище 200 доларів.
Нова війна на Близькому Сході, на думку аналітиків, обернеться катастрофою для товарно-сировинних ринків. Іран щодня експортує близько 2,6 млн барелів нафти, приблизно третина якої направляється в Китай та Індію. Крім того, під час бойових дій буде блокована Ормузька протока (на неї припадає до третини від сукупного обсягу морських перевезень нафти).
Масла у вогонь підливає і падіння видобутку нафти в багатьох країнах. Так, Лівія ще далека від досягнення своїх довоєнних показників видобутку (0,5 млн барелів на день замість 1,6 млн), а заворушення в Ємені та Сирії призвели до зниження щоденних показників як мінімум на 200 тис. барелів на добу в кожній з країн.
Втім, розвинені країни цілком здатні впоратися зі скороченням іранського експорту: за рахунок існуючих резервів Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) може поставляти на ринок до 4 млн барелів нафти протягом року. "Основний удар тут доведеться прийняти Індії та Китаю, які сильно залежать від стабільності постачань з Тегерана і не є членами МЕА", - вважає аналітик IHS Energy Семюель Сізук. Справа в тому, що обидві країни поки не встигли накопичити великі запаси вуглеводнів: Пекіну наявної нафти вистачить лише на місяць, у той час як Делі протримається ще менше - близько двох тижнів.
У цих умовах Китай і Індія будуть змушені купувати нафту на відкритому ринку, що неминуче призведе до різкого зростання цін. Згідно з опитуванням трейдерів, проведеним консалтинговою компанією Rapidan Group, у разі припинення поставок іранської нафти і закриття Ормузького каналу "чорне золото" подорожчає як мінімум до 175 доларів. Найбільш песимістичні прогнози пророкують зростання вартості Brent до 290 доларів.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас