Виручка від російського експорту енергоносіїв до 2035 р. виросте на 65% - до 420 млрд дол. на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виручка від російського експорту енергоносіїв до 2035 р. виросте на 65% - до 420 млрд дол. на рік

Енергетика
126
Виручка від російського експорту викопних видів палива (нафта, газ, вугілля) до 2035 р. виросте на 65% - до 420 млрд дол на рік, у порівнянні з показником 255 млрд дол, отриманим за підсумками 2010 р. Такий прогноз дає Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) в опублікованому сьогодні річному звіті World Energy Outlook 2011.
Характеризуючи перспективи російського експорту енергоносіїв, МЕА називає основною тенденцією зміщення експортних поставок в Азію при скороченні частки експорту на європейському напрямку. Так, в 2010 р. на країни Євросоюзу припадало 61% російської виручки від експорту енергоносіїв, тоді як в 2035 р. цей показник скоротиться до 48%. За той же період істотно зросте частка Китаю - з 2% до 20%, прогнозує МЕА.
У доповіді Міжнародного енергетичного агентства також сказано, що Росія залишиться найбільшим виробником газу в 2035 р. і стане основним джерелом зростання світових поставок, за нею підуть Китай, Катар, США та Австралія. Видобуток газу РФ збільшиться на 35% - до 860 млрд куб. м. в 2035 р., при цьому півострів Ямал стане новою точкою опори для російських поставок.
"Завдяки значним енергетичним ресурсам Росія продовжує залишатися наріжним каменем світової енергетичної системи протягом найближчих десятиліть, - зазначає МЕА. - Однак завдання, що стоять перед країною в енергетичному секторі, у багатьох відношеннях не менш вражаючі, ніж розмір її ресурсів".
Основні нафтові та газові родовища Росії, що розробляються в Західному Сибіру, будуть виснажуватися, виникне необхідність розробляти нове покоління більш витратних родовищ. Щоб забезпечити належні стимули для інвестицій, Росії буде потрібний податковий режим, що адаптується до умов різних проектів, вказує агентство.
МЕА закликає РФ підвищувати енергоефективність своєї економіки, зазначаючи: якби Росія збільшила енергоефективність економіки до рівнів, порівнянних з країнами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), вона могла б заощадити майже третину свого річного споживання первинних енергоресурсів - обсяг, аналогічний річному енергоспоживанню Великої Британії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас