Кабмін України схвалив законопроект про ратифікацію угоди з Азербайджаном щодо транспортування нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін України схвалив законопроект про ратифікацію угоди з Азербайджаном щодо транспортування нафти

Енергетика
179
Уряд України схвалив законопроект про ратифікацію угоди з урядом Азербайджану щодо співробітництва в сфері транспортування нафти територією України, повідомив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха журналістам у Києві в середу.
"Це міжурядова угода, яка визначає рамкові умови роботи. Йдеться про потенційні обсяги транзиту територією України азербайджанської нафти. Українська сторона забезпечить потужності для транзиту по різних напрямках", - сказав він.
Заступник міністра нагадав, що двостороння угода з Азербайджаном про транспортування нафти була підписана ще в січні поточного року під час Світового економічного форуму в Давосі. "Азербайджан його вже ратифікував, і ми нарешті виносимо на ратифікацію цей договір", - уточнив В. Макуха.
За його словами, ставки, обсяги та напрямки транзиту будуть окремо обумовлюватися господарюючими суб'єктами.
Як повідомлялося, на початку жовтня заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Сергій Чех заявив, що в міжурядовій угоді з Азербайджаном йдеться про готовність України забезпечити прокачування до 16-20 млн тонн азербайджанської нафти по своїй території, в тому числі транзитом - до 13 -17 млн тонн.
За його словами, документ передбачає транспортування до 3 млн тонн азербайджанської нафти по внутрішніх маршрутах, а також до 5 млн тонн в західному напрямку (Угорщина, Словаччина, Чехія) та до 8-12 млн тонн в напрямку Білорусі.
Перевалку нафти планується здійснювати через морський торговий порт "Південний" (Одеська обл.), а прокачуванням займеться монополіст з транспортування нафти в країні - ПАТ "Укртранснафта".
Голова правління "Укртранснафти" Олександр Лазорко в середині вересня оприлюднив плани з транспортування азербайджанської нафти через нафтопровід Одеса-Броди і одну з гілок нафтопроводу "Дружба" на НПЗ в Кралупах (Чехія), а також через Одеса-Броди і "Дружбу" на Мозир з подальшим її транзитом по білоруській гілці "Дружби" в напрямку Плоцька (Польща).
Крім того, в 2011 році через територію України в напрямку Мозиря (Білорусь) вже протранспортовано понад 900 тис. тонн азербайджанської нафти.
За даними Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, в 2010 році поставки нафти з Азербайджану в Україну зросли в 2,1 рази, в порівнянні з 2009 роком - до 1,614 млн тонн. За підсумками січня-вересня 2011 року ці поставки скоротилися на 44,2% - до 704,7 тис. тонн. На даний час азербайджанська нафта переважно переробляється на потужностях Кременчуцького НПЗ ("Укртатнафта", Полтавська область).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас