Струм потече рікою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Струм потече рікою

Енергетика
1261
Як заявив учора директор департаменту електроенергетики Міненерго Микита Константинов, міністерство підготувало електроенергетичну частину оновленої Енергостратегії України до 2030 року. Згідно з документом, споживання електроенергії в країні в найближчі 19 років зросте з нинішніх 183 млрд кВт год до 272 млрд кВт год на рік. Раніше прогнозний обсяг споживання оцінювався в 225 млрд кВт год Перегляд викликаний тим, що значна частина промисловості і ТКЕ планує відмовлятися від дорогого газу і переходить на електроенергію, пояснив пан Константинов. Нагадаємо, раніше в Міненерго заявили, що з 2012 по 2017 рік Україна збирається скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд кубометрів до 12 млрд кубометрів. Микита Константинов каже, що більш широке використання електроенергії дозволить заощадити мінімум 8 млрд кубометрів.
Про перегляд стратегії розвитку української енергетики в Міненерго почали говорити після підписання газових угод з Росією в січні 2009 року. Нагадаємо, тоді була встановлена формула розрахунку ціни газу. Це призвело до того, що його вартість практично щокварталу почала збільшуватися. Так, ціна на IV квартал цього року становить $350 за тисячу кубометрів - тобто на рівні країн ЄС, а то і вище. "Міненерго зробило ставку на теплову енергетику з огляду на те, що ми не залежимо від поставок вугілля з Росії, при цьому вартість такої електроенергії в рази нижча, ніж в енергії, що виробляється з альтернативних джерел", - говорить аналітик ІГ "АРТ-Капітал" Станіслав Зеленецький. При цьому ставка на теплову електроенергію дозволить розвиватися вугільній галузі. За словами Микити Константинова, обсяг видобутку енергетичного вугілля до 2030 року має зрости з нинішніх 50 млн до 75 млн т на рік.
Коментуючи нову стратегію розвитку енергетики під час інвестиційного телемосту, проведеного ФДМ для потенційних закордонних інвесторів енергокомпаній, президент НАК "Енергетична компанія України" (НАК ЕКУ) Петро Омеляновський заявив, що її неможливо буде здійснити "без масштабних інвестицій в енергетику". За його словами, сьогодні всі українські генерації виробили так званий "парковий ресурс" - тобто вимагають невідкладної модернізації. Більше того, 72,5% енергоблоків вже випрацювали і "дозволений індивідуальний ресурс", після якого їх експлуатація заборонена. Але при цьому вони все ще експлуатуються. І, нарешті, 4,8% потужностей не можуть бути використані, оскільки термін експлуатації металу, з якого вони виготовлені, перевищив граничний.
За даними НАК ЕКУ, 37,3 ГВт діючих генеруючих потужностей були введені в експлуатацію до 1980 року, ще 14,9 ГВт - з 1980 по 1990 роки, і лише 4,2 ГВт - пізніше. В Україні частка ТЕС старших 40 років становить 38%, а в країнах Євросоюзу - лише 22%, "Українськi енергоблоки перебувають у критичному стані і гостро потребують модернізації", - заявив Омельяновський. За його словами, їх подальше знесення може привести до того, що вже в 2015 році необхідно буде вивести з ладу значну частину потужностей, і в країні виникне нестача 14 ГВт.
За словами Константинова, для першочергового відновлення потужностей ТЕС Україні необхідно 96 млрд грн інвестицій. Для забезпечення додаткового будівництва 11 ГВт потужностей потрібні 113 млрд грн. А вступ України до Європейської енергоспільноти зажадає інвестування 43 млрд грн в установки пилогазоочисного обладнання.
На думку глави НАК ЕКУ, діючі тарифи на електроенергію не дозволяють швидко акумулювати достатню кількість коштів на модернізацію енергетики. "А залучити кредити для модернізації генерацій неможливо через високу кредиторську заборгованість", - говорить пан Омельяновський. За даними НАК ЕКУ, на початок листопада 2011 року заборгованість генерацій склала 9,1 млрд грн. "В оновленій стратегії ми робимо ставку на приватизацію генерацій і прихід приватних інвесторів", - заявив Микита Константинов. Нагадаємо, раніше Кабмін оприлюднив умови приватизації держпакетів "Західенерго" і "Київенерго". В інвестиційних умовах Фонд держмайна зобов'язав майбутнього покупця модернізувати потужності генерацій. Як розповів учора глава Фонду держмайна Олександр Рябченко, у відомстві розраховують спрямувати 50% одержуваних від приватизації генерацій і обленерго коштів на модернізацію через НАК ЕКУ (яка збереже по 25% акцій у всіх).
В.о. голови правління "Західенерго" Володимир Мазяр вважає, що залучити необхідні для реалізації енергостратегії кошти можна за умови проведення прозорої приватизації. "Фонд держмайна намагається залучити максимальну кількість учасників - останнім часом вони розіслали пропозиції найбільшим європейським енергокомпаніям, провели телеміст з інвесторами у Франкфурті та Нью-Йорку і декілька конференцій", - говорить пан Мазяр. "Але кон'юнктура ринку поки що не на користь ФДМ - в країнах Євросоюзу через економічну кризу інвестори дуже обережно приймають рішення про інвестиції, і є шанс, що заявки подадуть лише українські та російські компанії", - говорить Зеленецький.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас