Хліба не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хліба не буде

Аграрний ринок
13594
Влада замовчує справжній стан майбутнього врожаю, рапортуючи про чергове успішне завершення посівної кампанії. При цьому приховується як стан зернових, так і площі їх посівів. Так, за даними аграрного міністерства, станом на 7 листопада, засіяно практично 9 млн. га посівних площ, що лише на 1% менше від минулорічних показників. Зокрема, в міністерстві запевняють, що на цю дату сільгосппідприємства посіяли 8,938 млн. га озимих зернових культур та ріпаку. Пшениця зайняла 6,484 млн. га, що знову ж таки становить 99% від прогнозу.
Під жито зайнято вже 327 тис. га (99% від прогнозу), ячмінь - 1,214 млн. га (99% від прогнозу). Озимий ріпак посіяний на площі 913 тис. га. У МінАПК вважають, що під урожай озимих 2012 буде задіяно 9,1 млн. га, а це на 1 га сільгоспземель більше, ніж у 2011 р. Чого б раптом фермери збільшували посіви після такого великого провалу в цінах на ринку цього року та ще після введення мит, які знеструмили хліборобів у грошовому відношенні не менш ніж на 6 млрд. грн?
Контраргументи позиції уряду наводять самі хлібороби.
"Озвучені посіви існують лише на папері у міністерстві. Замість 9 млн. га засіяно не більше 7 млн. га", - розповів "і" голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України Іван Томич. Він уточнив, що фермери забезпечують щорічно отримання більше половини врожаю і настрій у них вкрай песимістичний.
"Справа ж навіть не в посівних площах, а в стані зернових культур, і в цьому відношенні все погано. За нашими даними, лише третина озимих культур перебувають у відмінному стані. Ще 20% - у задовільному. Виходить, аграрію варто розраховувати лише на 50% озимого врожаю. Це наштовхує на думку про те, що з хлібом будуть проблеми", - вважає пан Томич. За його словами, внутрішні потреби в хлібі досягаються лише завдяки виключно озимому зерну. "Ярові культури не зможуть перекрити ці потреби. Озимий клин - наш основний хліб", - говорить він. Найбільше постраждали якраз пшениця і ріпак - з їх втратою доведеться змиритися селянам.
Потреби України в пшениці становлять не менше 12 млн. т щорічно. У 2011 р. урожай пшениці склав понад 23 млн. т, тому до експорту було представлено більше 10 млн. т. Якщо взяти половину від 23 млн. т, отриманих в сезоні, що минає, вийде урожай на рівні 12 млн. т. З цього напрошуються висновки, що ми зможемо нагодувати хлібом лише себе, а на експорт запропонувати буде нічого. Звичайно, весняна посівна збільшить ці прогнози, але наскільки, експерти ще сказати не можуть. Раптом навесні буде така ж посушлива погода, як цієї осені? Тоді всі старання селян будуть марними і мало винагородяться.
Деякі великі компанії, спантеличені відсутністю дощів в період осінньої сівби, який добігає кінця, вирішили скоротити посіви. Наприклад, до такої тактики вдався "Миронівський хлібопродукт".
Компанія повідомила про закінчення посівної кампанії. У результаті виявилося, що посівні площі, в порівнянні з минулим роком, скоротилися на 10%. "Засіяно 90% запланованої площі - близько 67 тис. га", - говорять в МХП. Там посіяли 45,3 тис. га пшениці, 13,7 тис. га ріпаку, а також 6,7 тис. га ячменю. Інших культур посіяно 850 га. Решта 10% площ, що пустують, прийнято рішення засадити навесні, оскільки посушлива погода не сприяє успішній вегетації рослин. Більш ранні плани МХП також не віщували ривка в агровиробництві. Під озимі-2012 планувалося залишити колишні площі - 73-74 тис. га.
Аналітик компанії ІК "Драгон Капітал" Тамара Левченко також вважає, що ставку по урожаю пшениці варто робити на озимі культури, і сумнівається в адекватності цифр Мінагропрод реальній ситуації на полях. "Що стосується пшениці, дійсно, основний урожай по цій культурі дають озимі. Якщо вони дозволяють отримати врожайність на рівні 3-3,5 тонн з 1 га, то ярові культури приносять не більше 2,5 тонни з 1 га", - говорить аналітик.
Крім того, вважає вона, стимулювати село до нарощування посівів навесні світові ціни на зерно не будуть. "Наш прогноз - вартість зерна у світі залишиться на існуючому рівні". Пшениця котирується, за останніми даними, всередині України на рівні $198 за тонну - 2 клас на підприємствах зернотрейдера "Нібулон". Цю ціну можна вважати найбільш сприятливою для селян. У США, CBOT, станом на 4 листопада, пшениця продавалася не дорожче $234 за тонну.
Якщо врахувати, що собівартість виробництва пшениці становила в цьому сезоні в середньому не менше 1400 грн. за тонну, як і ячменю, то відпускна ціна "Нібулону" дозволяє сільгоспвиробникам розраховувати зовсім на маленьку маржу - менше 200 грн. на тонну. Аграрії сподівалися зовсім на інше - не менше 2000 грн. за тонну. Нинішня цінова ситуація ніяк не додає фермерам бажання посадити більше навесні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас