"Газпром": Після запуску газопроводу "Північний потік" частка компанії на ринку Європи до 2030 р. зросте до 30% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром": Після запуску газопроводу "Північний потік" частка компанії на ринку Європи до 2030 р. зросте до 30%

Енергетика
292
Після запуску "Північного потоку" частка ВАТ "Газпром" на ринку Європи збільшиться і до 2030 р. складе 30%, повідомив в інтерв'ю телеканалу RT офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов. За його словами, в даний час "Газпром" займає близько чверті ринку в Європі.
Купріянов додав, що для поставки через "Північний потік" "Газпром" підписав контракти на додатковий об'єм - майже 22 млрд куб. м газу.
В компанії поки не розраховують на швидку окупність "Північного потоку". Представник холдингу зазначив, що газопроводи будуть працювати протягом 30-50 років, виходячи з цього і будується бізнес-модель таких компаній, як Nord Stream.
Купріянов нагадав, що "Північний потік" стане третім експортним коридором "Газпрому", постачання по ньому задовольнять потреби покупців газу на півночі Європи. При цьому Купріянов підкреслив необхідність будівництва "Південного потоку", який дозволить споживачам на південному сході Європи отримати додаткову можливість купувати російський газ. Початок його експлуатації намічено на кінець 2015 року.
Купріянов також зазначив, що поки складно прогнозувати, коли завершаться переговори у газовій сфері між РФ і Україною, додавши, що справа Юлії Тимошенко ніяк не пов'язана з виконанням контрактів "Нафтогазу України". За словами Купріянова, якщо подивитися на реальні цифри, то ціна на газ для України абсолютно порівнянна з тими цінами, які платять її сусіди в Європі. "З урахуванням тих знижок у розмірі експортного мита, про які були досягнуті домовленості в Харкові, ціна виходить цілком адекватна і посильна, як показує практика останніх років", - сказав він.
Коментуючи той факт, що "Газпром" відповідно до нового литовського закону повинен розлучитися зі своєю часткою в компанії Lietuvos Dujos протягом двох років, Купріянов сказав, що поки остаточного рішення не прийнято, але "Газпром" залишає за собою право звернутися до Арбітражного інституту Торговельної палати Стокгольма, як це і передбачено угодою про заохочення інвестицій, відповідно до якої купувалася частка в цьому підприємстві.
Нагадаємо, сьогодні має відбутися запуск газопроводу "Північний потік". Про те, що "Північний потік" запрацює 8 листопада, повідомив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер під час робочої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним на початку жовтня. Крім того, глава "Газпрому" відзначив, можна було б розглянути можливість створення додаткових ниток "Північного потоку" в рамках вже створеного коридору.
Як повідомлялося, російський "Газпром" почав заповнення газом першої черги трубопроводу "Північний потік" 6 вересня ц.р.
19 серпня в бухті "Портова" Виборзького району Ленінградської області зварено останній "золотий" стик, що з'єднує морську ділянку першої нитки газопроводу "Північний потік" з сухопутним трубопроводом на російському березі.
Друга черга газопроводу, в рамках якої вже прокладено близько 600 км труб, буде введена в дію в кінці 2012 р.
Відзначимо, як заявив міністр енергетики РФ Сергій Шматко, в Європі зростає обсяг споживання російського газу. За його словами, в I півріччі 2011 р. постачання російського газу до Європи збільшилися приблизно на 20%.
Міністр енергетики РФ також відзначив, що введення потужностей газопроводу "Північний потік" не є прямим збільшенням обсягу поставок газу.
Між тим, раніше Німеччина відмовилася від будівництва третьої гілки даного газопроводу. За словами канцлера ФРН Ангели Меркель, в Німеччині не очікується значного збільшення попиту на газ з Росії, незважаючи на відмову від атомної енергетики.
Варто також зазначити, що міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings заявило, що з запуском першої гілки газопроводу "Північний потік" обсяги транспортування газу і виручка компанії НАК "Нафтогаз України" знизяться приблизно на 20%, починаючи з 2012 р., що негативно позначиться на її фінансових показниках.
Новий газопровід, буде мати негативні наслідки також для Slovensky Plynarensky Priemysel, a.s. (далі - "SPP", "A"/прогноз "Негативний"). Існуючі газопроводи, що проходять через територію України і Словаччини, до теперішнього часу забезпечували транспортування близько 2/3 об'єму газу, який Росія поставляє в Західну Європу.
Fitch відзначає, що в світлі переговорів щодо ціни на газ і обсягів транспортування між "Нафтогазом" і "Газпромом" не можна повністю відкидати можливість нових перебоїв у постачаннях газу, аналогічних до тих, що були в 2006 і 2009 рр. Наявність альтернативного маршруту експорту газу в Західну Європу може посилити позиції "Газпрому" в переговорах з "Нафтогазом".
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборг в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу складе близько 1,2 тис. км.
Загальний обсяг інвестицій у будівництво оцінюється в 7,4 млрд євро (з урахуванням відсотків за кредитами - 8,8 млрд євро). Термін повернення інвестицій, за попередньою оцінкою, складе 10-16 років. Трохи менше третини обсягу фінансування проекту (30%) забезпечують п'ять акціонерів компанії-оператора, інші 70% - залучені у 26 міжнародних банків.
До числа акціонерів проекту входять ВАТ "Газпром" (51%), німецькі E.On Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голландська NV Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас