Валюта вийшла на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта вийшла на ринок

Валюта
4772
Банкіри розповіли, що на міжбанківському ринку з'явилася підвищена пропозиція іноземної валюти. За словами казначеїв, валюта почала надходити від експортерів зерна зараз, а не як зазвичай - у вересні-жовтні. Це призвело до того, що навіть не всі банки вчора змогли продати клієнтську валюту. Це позначилося на вартості долара. Вчора вранці індикатор трохи опустився з 8,017/8,023 грн/$ до 8,014/8,018 грн/$.
Приплив валюти супроводжувався збільшенням ліквідності. Вранці 4 листопада залишки на кореспондентських рахунках зросли до 21,06 млрд грн, тоді як ще 24 жовтня на них було 11,83 млрд грн. Це призвело до різкого падіння вартості міжбанківських кредитів. Овернайт в п'ятницю подешевшав майже вдвічі - з 13,4% до 7,8%, повідомили вчора в Нацбанку. Пікових значень він досяг 31 жовтня (23,9%), чого не відбувалося з 2009 року. Вартість коротких ресурсів продовжувала падати і в понеділок. За словами банкірів, котирування овернайту становили 5-10%.
Банкіри говорять, що ліквідність у систему почав вливати регулятор. "Ми вмовляли директора генерального департаменту грошово-кредитної політики Олену Щербакову увійти в ситуацію, коли ми втрачаємо можливість кредитувати економіку, і щоб НБУ почав підтримувати банки, - розповів казначей одного з великих банків.- Але в НБУ вважали, що вся вкладена ними гривня піде на купівлю валюти, і не рефінансували банки. Зараз ситуація змінилася". "Поки йде пропозиція валюти, НБУ почав давати ліквідність", - говорить начальник управління фінансових ринків ІНГ Банк Україна Андрій Потапов. Крім виданих 2 листопада кредитів рефінансування чотирьом банкам на 300 млн грн, регулятор почав проводити РЕПО-угоди під заставу ОВДП не лише з держбанками.
Експерти відзначають, що поліпшення ліквідності не зможе знизити ставки за кредитами для підприємств і населення. "Зараз з'явився позитивний тренд, але ліквідність не довгострокова, а коротка", - пояснила директор блоку "Ринки капіталу" Альфа-банку Тетяна Попович. "У банків і клієнтів є негативні очікування щодо ліквідності, тому вартість довгих грошей, як і раніше, тримається вище 20%", - сказав директор департаменту казначейства і фінансових інститутів Креді Агріколь Банк Антон Болдирєв. За даними агентства Cbonds, ставки KievPrime (міжбанківські кредити найбільших банків) на місяць в п'ятницю становили 26%, на два місяці - 20,5%, на три - 21%. Цей тренд не довгостроковий. "Можливо, це тільки перепочинок перед черговим зростанням", - зазначив Болдирєв. "Тижнів через два ставки знову почнуть збільшуватися у зв'язку зі сплатою податків. Коли значна пропозиція валюти від експортерів закінчиться, НБУ, ймовірно, зменшить доступ до ресурсів, щоб не провокувати зростання курсу", - припустив Потапов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас