Жодного дня без справи: Податкова знайшла ще чотири підстави посадити Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жодного дня без справи: Податкова знайшла ще чотири підстави посадити Тимошенко

Кримінал
1578
7 листопада стало відомо, що суд штату Орегон в США відхилив позов проти уряду Юлії Тимошенко про закупівлю вакцин, в той же час в Україні податкова міліція відновила проти Тимошенко ще чотири кримінальні справи, пов'язані з її діяльністю на посаді голови ЄЕСУ. Експерти вважають, що таким чином українська влада намагається дати своєрідну відповідь на вимоги Заходу негайно дати свободу ув’язненій Тимошенко
Сьогодні, 7 листопада, стало відомо про те, що окружний суд американського штату Орегон відхилив позов держпідприємства "Укрвакцина" щодо ліків, які закуповувалися урядом Юлії Тимошенко в 2009 році. Суддя Енн Айкен послалася на те, суперечка у цій справі проходить між двома українськими компаніями - "Укрвакцина" і "Інтерфарм", - і більшість документів і свідків у цій справі перебувають за межами США.
При цьому в Україні кількість порушених проти Юлії Тимошенко справ тільки збільшується. Захисник колишнього прем'єр-міністра Сергій Власенко повідомив журналістам про те, що Податкова міліція України відновила розслідування у чотирьох кримінальних справах проти Юлії Тимошенко, які стосуються несплати податків в другій половині 1990-х років, коли вона керувала компанією "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ).
"Як тільки ми потрапляємо в незалежний суд, чи то суд США чи Великобританії, ми отримуємо справедливе рішення. Якщо потрапляємо до Кірєєва, то він із закритими очима просто читає те, що йому написали. Владі потрібно спробувати показати масовість справ проти Тимошенко. Але це абсурд. Вона обіцяла знайти і довести факти божевільної корупції під час прем'єрства Тимошенко. Не знайшли. Тому дістали скелети 15-річної давності", - сказав Власенко, коментуючи рішення американської феміди і українських правоохоронних органів.
У Партії регіонів відновлення чергової порції кримінальних справ проти головного ідеологічного опонента пояснювати не бажають. "Партія регіонів сповідує європейські принципи у своїй роботі і в тому числі принцип розділення влади на виконавчу, судову і так далі. Ми в роботу судових і правоохоронних органів не втручаємося. Чим менше політики це робитиме, тим справедливішим і зрозумілішим для суспільства буде остаточний вердикт", - підкреслив заступник голови парламентської фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.
У той же час експерти акцентують увагу на юридичних неузгодженостях в процесі відновлення кримінальних справ 15-річної давності. Колишній голова Печерського суду Микола Замковенко, який звільнив у 2001-му Юлію Тимошенко з СІЗО, підкреслює, що частина цих справ була закрита судом, а процес їх відновлення в такому випадку не передбачено. Крім того, Замковенко підкреслює, що карати за злочин потрібно відразу після його вчинення, а не через 15 років.
"Якщо справи були закриті судом, то я не знаю, як відповідно до Кримінально-процесуального кодексу їх можна відновити. Якщо справи закривалися працівниками прокуратури, то постає вже питання про терміни давності. Але я в будь-якому випадку прихильник того, що справи потрібно порушувати відразу після скоєння злочину, а коли вони піднімаються зараз, то це свідчить про упередженість. Людина, яка приймала рішення припинити кримінальну справу, вона же на щось дивилася. Якщо, звичайно, довести, що він робив це за хабар, то це одна річ. А так... У мене в голові не вкладається, як ГПУ могла скасувати постанови про закриття цих кримінальних справ", - розповів Микола Замковенко.
Сергій Власенко при цьому вказує на закінчення всіх термінів давності у цих справах. За його словами, правоохоронці нічого не вважають за потрібне прояснювати в цьому питанні. "Ви ж розумієте, що ця дія не має ніякого стосунку до юриспруденції. Це політична справа. Їм не потрібно нічого мотивувати. Ні те, чому їм заманулося реанімувати справи, закриті кілька років тому, їм не потрібно пояснювати, чому порушуються кримінальні справи з закінченими термінами давності", - підкреслив захисник Юлії Тимошенко.
Глава Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський у свою чергу вважає, що відновлення все нових і нових кримінальних справ проти лідера Батьківщини - це прогнозована відповідь української влади на тиск Заходу.
"По-перше, це погана допомога Тимошенко. Вона у в'язниці - набагато більший головний біль для влади, ніж коли вона на волі і конкурує з Яценюком. По-друге, це відповідь Європі. Якби Захід реально хотів допомогти Тимошенко, то діяти треба було інакше. Звичайно, заявити свою позицію, але не заважати візиту Януковича в Брюссель, не чинити тиску на нього, підписати спокійно всі угоди. І отримали б вони за підсумками більші можливості для впливу на українську владу. А так нам не дають жодної "цукерки", ще нікуди не беруть, а вже вказують, як жити. Тож це відповідь прогнозована, відповідь української влади", - пояснив політолог.
Нагадаємо, 26 травня Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету міністрів заявив, що 20 травня "суд округу Орегон (штат Орегон, США) прийняв рішення, відповідно до якого до державного бюджету України будуть повернуті понад $19 млн., незаконно витрачених урядом Юлії Тимошенко на придбання медпрепаратів за завищеними цінами через ланцюг посередників. 23 травня Апеляційна інстанція підтвердила рішення суду, відхиливши вимоги захисту відповідача".
У відповідь у партії Батьківщина заявили, що уряд Тимошенко не мав стосунку до закупівлі медпрепаратів за завищеними цінами. Також у партії нагадали, що за закупівлю вакцин у МОЗ безпосередньо відповідав заступник міністра Зіновій Митник як керівник тендерного комітету міністерства.
11 жовтня Печерський суд Києва засудив Юлію Тимошенко до семи років позбавлення волі. Її визнали винною в перевищенні прем'єрських повноважень при укладанні контрактів на поставки газу з Росії в 2009 році. Згідно з рішенням суду, вона повинна виплатити компенсацію компанії "Нафтогаз України" в розмірі 1 млрд. 516 млн. гривень, що становить близько $187 млн.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас