Нафтогаз ще не розплатився за газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафтогаз ще не розплатився за газ

Енергетика
2801
Українська енергетична компанія "Нафтогаз" вперше за весь термін дії контракту не оплатила постачання газу з Росії за жовтень.
Згідно з контрактом, українська компанія зобов'язана зробити це до 7 числа місяця, наступного за постачаннями в попередньому місяці. До кінця дня залишається всього кілька годин, але прес-служба Нафтогазу мовчить про оплату, передає ИТАР-ТАСС.
За весь період дії з 2009 року контракту українська сторона вчасно здійснювала платежі, не забуваючи нагадувати, що "Нафтогаз України" "щомісячно своєчасно і в повному обсязі виконує зобов'язання перед Газпромом щодо оплати імпортованого природного газу". У разі порушення термінів оплати російська сторона залишає за собою право вимагати переходу на авансову систему платежів зі стовідсотковою передоплатою.
На початку жовтня "Нафтогаз" перерахував Газпрому близько 867 мільйонів доларів за постачання газу у вересні 2011 року. Радник президента України Роман Шпек сказав сьогодні, що Україна "купує зараз газ в Росії за ціною вище 400 доларів (за 1 тисячу кубометрів), а своїм теплоенергокомпаніям продає по 1,3 тисячі гривень (близько 162 доларів)".
"У нас склалася така ситуація - ми не збираємо стільки грошей, щоб можна було розрахуватися за постачання газу. Це покладає додаткове навантаження на банківську сферу, в тому числі, на Національний банк. Замість того, щоб давати реальні кредитні ресурси для підтримки економіки, вся країна розраховується за газ. Без зміни політики споживання газу, без зміни політики ціноутворення, сильнішою наша економіка не стане", - підкреслив радник президента.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас