Експерт: Приватизація дозволить активніше модернізувати енергокомпанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Приватизація дозволить активніше модернізувати енергокомпанії

Енергетика
241
Уряд України зважився на продаж частини державних пакетів енергогенеруючих і розподільчих компаній, оскільки держава вичерпала всі можливості з оновлення їхніх виробничих потужностей і основних фондів. Таку думку в понеділок в Києві під час телемосту "Київ-Франкфурт-Нью-Йорк: Україна на новому етапі приватизації підприємств енергетичної галузі" висловив директор департаменту стратегічної політики, інвестицій і ядерно-енергетичного комплексу Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Микита Константинов.
За оцінками міністерства, на сьогоднішній день 80% основних фондів теплових електростанцій та 60% фондів енергорозподільчих компаній зношені до стану, що межує з вкрай високими ризиками для енергетичної безпеки країни. У сьогоднішніх умовах держава може лише підтримувати поточний стан станцій і мереж.
Коштів для вкладень в подальшу модернізацію устаткування і технологічних процесів у країни як власника цих потужностей немає. "Саме через застарілі основні фонди, споживання енергоресурсів у генерації на 35% вище, ніж у країнах OECD (Організація економічного співробітництва та розвитку). А рівень втрат при передачі електроенергії перевищує показник розвинених країн вдвічі", - зазначив Микита Константинов.
На його думку, приватизація генеруючих і розподільчих компаній, яку уряд і Фонд держмайна планують завершити в 2012 році, стане передумовою для подальших реформ в енергетичній галузі. "Основні завдання, які ми ставимо перед собою в частині реформування енергетичного сектора до кінця 2012 року - це ліквідація перехресного субсидування в тарифній політиці, відмова від цінового дотування промисловістю комунальної сфери, населення з одночасним збільшенням адресної допомоги малозабезпеченим", - зазначив пан Константинов.
Крім того, за його словами, міністерство планує відійти від діючої сьогодні системи єдиних тарифів на постачання електроенергії, коли незалежно від фактичного постачальника енергії, сітка тарифів єдина для всіх споживачів. "Ми хочемо впровадити таку систему формування тарифів, яка б враховувала принципи відшкодування економічно обґрунтованих витрат на генерацію, передачу та збут з урахуванням інтересів кінцевих споживачів і стимулів до енергозбереження. Більше того, в 2012 році ми почнемо перехід від моделі єдиного покупця до моделі прямих договорів і балансуючого ринку", - повідомив чиновник.
Щоб цілі держави з реформування енергетичної галузі були виконані приватними інвесторами, Фонд держмайна відповідним чином сформулював умови приватизації в енергосекторі. "Ми не будемо повторювати помилок продажу енергокомпаній, які були здійснені в 2001 році і на цей раз передбачили конкретні зобов'язання щодо збереження профільних видів діяльності підприємств та їх модернізації. Наприклад, по станціях "Західенерго" зафіксована нижня межа потужності ТЕС, яку покупець повинен зберігати протягом п'яти років. Власник держпакета повинен розробити програму переобладнання компанії, в якій передбачити модернізацію енергоблоків під загальноєвропейські вимоги", - пояснив Микита Константинов журналістам у кулуарах телемосту.
Нагадаємо, в квітні 2011 року уряд прийняв рішення продати 25% "Дніпроенерго", 45,1% "Західенерго", по 50% "Вінницяобленерго", "Дніпрообленерго" та "Закарпаттяобленерго", 46% "Черкасиобленерго", по 45 % "Крименерго" і "Чернівціобленерго", 40,06% "Донецькобленерго", 25,99% "Тернопільобленерго", 25% "Київенерго" приватним інвесторам.
5 жовтня Фонд держмайна оголосив умови приватизації перших двох енергокомпаній, держпакети акцій яких планується продати на відкритих аукціонах. Інвесторам запропоновані 45,103% акцій ПАТ "Західенерго" за стартовою ціною 1,932 мільярда гривень і 25% акцій ПАТ "Київенерго" за 432,305 мільйона гривень. Приватизаційні конкурси відбудуться 25 листопада.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас