Світло міст призведе до екологічної катастрофи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світло міст призведе до екологічної катастрофи

Енергетика
1366
Розмови про те, що світлове забруднення нічного неба стало серйозною проблемою для людства, ведуться давно.
І якщо житель сучасного мегаполіса не сильно переживає через неможливість побачити зоряне небо або Чумацький Шлях, то нічні комахи серйозно страждають, оскільки орієнтуються по зірках. Один невеликий рекламний щит призводить до загибелі близько 350 тис. комах на рік. А зменшення їх популяції може порушити харчовий ланцюжок, що загрожує справжньою екологічною катастрофою, оскільки птахам і деяким видам тварин просто нічим буде харчуватися, попередили німецькі вчені.
Крістофер Кіба з Вільного університету Берліна і еколог Франц Холькер, координатор проекту Verlust der Nacht, займаються вивченням рівня поляризації світла. Комахи, які ведуть нічний спосіб життя, для навігації використовують своєрідний компас: вони рухаються, орієнтуючись на потоки поляризованого світла. Людина може побачити його тільки за допомогою спеціальних лінз, в той час як жуки розрізняють навіть кілька його типів. Сильне світіння міських вогнів знижує поляризацію, через що комахи збиваються зі шляху, потрапляють в лампи або розбиваються об скло ліхтарів.
"У нормальних умовах рівень поляризації має становити 70-80%, але в Берліні через велику кількість аерозолів у повітрі цей показник падає до 55%, а в нічний час становить лише 11%. І ефект деполяризації спостерігається навіть в області, за межами міста. Здавалося б, за відсутності вуличного освітлення показники мають відновлюватися, але ми зафіксували лише рівень в 30%", - поділився подробицями дослідження Кіба.
Ці первинні виміри, підкреслили вчені, не показують всього масштабу трагедії. Треба відзначити, що вимірювання проводилися взимку в Берліні.
"Влітку метелики, цвіркуни, міль та інші нічні мандрівники поводяться набагато активніше, в той час як місяць знаходиться нижче, ніж у зимовий час, а значить, і світло менш видно", - пояснив Кіба. До того ж в Берліні рівень вуличного освітлення значно нижчий, ніж в інших містах, порівнянних з ним за розміром.
Варто сказати, що страждають не лише комахи. Яскраве сяйво мегаполісів збиває зі шляху і перелітних птахів, які вмирають від холоду, бо не можуть знайти свій міграційний маршрут. Довгий час яскраві лампи на узбережжі Флориди приваблювали новонароджених морських черепах, і вони гинули під колесами машин, поки влада штату не почала боротися з цією проблемою. Власників нерухомості, наприклад, змушують відключати садові лампи і завішувати шторами вікна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас