Залізничникам будуть надавати безвідсоткові кредити на придбання житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Залізничникам будуть надавати безвідсоткові кредити на придбання житла

Кредит&Депозит
1046
За дорученням генерального директора Володимира Козака Укрзалізниця опрацьовує із залізницями України механізм видачі працівникам безвідсоткової позики для будівництва і придбання житла. Про це повідомили в прес-службі Укрзалізниці.
"Для вирішення питання житлового забезпечення залізничників ми розглядаємо відразу кілька варіантів. Найголовніший - це видача безвідсоткових кредитів працівникам. Плануємо, що придбання житла здійснюватиметься на паритетних умовах, коли, скажімо, працівник сплачує 30%, а решту 70% - залізниця надає безвідсоткову позику терміном до 20 років. Таким чином ми розраховуємо закріпити кадри в галузі, зберегти професіоналів, і залучити працівників інших дефіцитних професій, які потрібні залізничному транспорту", - зазначив Володимир Козак.
Насамперед, мова йде про відповідальних сумлінних працівників, які добре зарекомендували себе повсякденною роботою. Черговість надання позик визначить спеціальна комісія на основі спеціально розробленого положення з урахуванням віку працівника, регіону, в якому буде придбано житло, та інших обставин. До закінчення терміну дії договору (виплати працівником всієї вартості квартири) квартира буде залишатися в заставі у залізниці.
За оцінками фінансистів, переваги механізму пайової участі у придбанні житла відчують і працівники, і залізниці. Зокрема, для працівника - це відсутність прибуткового податку, а для залізниць - отримання коштів від працівника протягом 20 років з можливістю спрямування їх на подальшу видачу безвідсоткових позик працівникам, при цьому обігові кошти підприємства будуть відволікатися тільки в перші роки фінансування, оскільки надалі джерело грошових коштів (кеш) з кожним наступним роком буде зростати в арифметичній прогресії. Але, при цьому потрібно буде щороку передбачати у фінансовому плані, як джерело фінансування, суму цих коштів. За словами генерального директора Укрзалізниці, при такому підході, вже на наступний рік кожна з шести залізниць України має передбачити для видачі безвідсоткових позик на житло по 35 млн грн.
Володимир Козак поінформував, що іншим напрямком вирішення житлового питання є переобладнання під житло існуючих на залізницях приміщень, залучення банківських інвестицій в незавершене будівництво на максимальній стадії готовності. Таким чином, планується знизити квартирні черги.
В даний час на залізницях України на квартирному обліку перебуває 16 132 сім'ї, в тому числі: на Донецькій - 2904, Львівській - 2737, Одеській - 1954, Південній - 2133, Південно-Західній - 3881, Придніпровській - 2523. < / p>
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас