Газ буде дорогим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ буде дорогим

Енергетика
2227
Про те, що Україна платить "Газпрому" $456 в IV кв. поточного року за кожну тисячу кубометрів, вчора повідомив прем'єр Микола Азаров. За його словами, ця ціна враховує знижку $100 за так званими харківськими угодами. Однак і така вартість негативно відбивається на розвитку української економіки, визнають в уряді. Тому обіцяють здійснити низку заходів зі скорочення залежності від зовнішніх поставок газу та скорочення його споживання.
На розширеному засіданні Кабміну і комітету економічних реформ голова Міненерговугілля Юрій Бойко повідомив, що рівень енергії з альтернативних джерел в Україні за підсумками 2011 р. збільшиться в 2,5 рази. А в 2012 р. цей показник, як очікується, має зрости ще в 4 рази, що дозволить довести рівень альтернативної енергетики в загальному енергобалансі країни до 3,4%.
Також уряд продовжує здійснювати технічну підготовку для розширення видобутку вуглеводнів в українській акваторії Чорного та Азовського морів. Як повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін, держхолдинг планує орендувати самопідйомні бурові установки (СПБУ). "Дві платформи ми купили, більше поки не плануємо. Зараз ми опрацьовуємо питання лізингу", - сказав він після підписання договору на постачання СПБУ з переможцем тендеру - латвійською компанією "Ризька судноверф", яке відбулося вчора за участю міністра економіки Латвії Даніеля Павлютса. Також Євген Бакулін зазначив, що за допомогою цієї установки (вартістю $399,8 млн.) і бурової платформи "Петро Годованець" компанія вже в 2013 р. зможе проводити пошуково-розвідувальне буріння на двох перспективних ділянках залягання вуглеводнів у Чорному морі: площі Суботіна і структурі Рифтова-Осетрова. За його словами, "високі темпи буріння, які забезпечують нові установки, дозволять швидко досліджувати Чорноморський шельф і збільшити видобуток в 1,8-2 рази до 2015 р."
На думку експертів, істотно нарощувати власний видобуток вуглеводнів Україна не зможе без підтримки іноземних інвесторів, оскільки у держави немає достатньо коштів на придбання сучасних технологій для розробки складних родовищ на суші і на морі. Приміром, за словами голови державної нафтогазової компанії Туреччини ТПАО Мехмета Уйсала, Туреччина, яка на 70-80% залежить від імпорту нафтогазових ресурсів, витратила вже більше $4 млрд. на розвідку тільки нафтових родовищ Чорноморського шельфу, з яких державних коштів - $500 млн. Україна також може залучити досить інвестицій у видобуток, якщо створить сприятливі умови для інвесторів. "Зацікавленість нафтогазовим потенціалом України активізується з кожним роком у зв'язку з подорожчанням поставок газу з Росії... Ресурсним потенціалом України цікавляться як державні структури, так і приватні інвестори: вітчизняні та закордонні", - констатує Іван Гафіч з компанії "Інтегровані нафтогазові технології "Надра".
"Але при шельфових роботах "Нафтогазу" також необхідно враховувати ризики виникнення аварій, щоб запобігти можливій екологічній катастрофі. Локалізувати розливи, погасити пожежі та ліквідувати наслідки в морських умовах дуже складно. Тому для "Чорноморнафтогазу" важливо відновити основні фонди, які закуповувалися ще при Радянському Союзі, враховуючи норми екологічної безпеки та охорони навколишнього середовища", - сказав Сергій Дубов з ІК "Профіт Гарант".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас