8 листопада буде запущений "Північний потік" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

8 листопада буде запущений "Північний потік"

Енергетика
252
Церемонія запуску газопроводу "Північний потік" (Nord Stream), в якій візьмуть участь Президент Росії Дмитро Медведєв, канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем'єр-міністр Франції Франсуа Фійон і Нідерландів - Марк Рютте, а також комісар Євросоюзу (ЄС) з енергетики Гюнтер Еттінгер, відбудеться 8 листопада ц.р. Усі чотири країни беруть участь у газотранспортному проекті. Про це повідомляється в прес-релізі компанії-оператора проекту Nord Stream AG. На заході, який відбудеться у м. Любмін на північному сході Німеччини, де магістраль виходить на берег, очікуються 420 гостей.
На початку жовтня ц. р. голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер під час робочої зустрічі з прем'єр-міністром РФ Володимиром Путіним повідомив, що будівництво першої нитки Nord Stream закінчено, ведуться пусконалагоджувальні роботи, і йде заповнення труби газом. Глава "Газпрому" також доповів, що вже побудовано понад 700 км другої нитки "Північного потоку", або близько 60% від усієї протяжності другої "труби".
"Північний потік" - принципово новий маршрут експорту російського газу в Європу. Газопровід пройде через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район м. Виборга в Ленінградській області) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Протяжність газопроводу складе близько 1,2 тис. км. Загальний обсяг інвестицій у будівництво оцінюється в 7,4 млрд євро (з урахуванням відсотків за кредитами - 8,8 млрд євро). Термін повернення інвестицій, за попередньою оцінкою, складе 10-16 років. Трохи менше третини обсягу фінансування проекту (30%) забезпечують п'ять акціонерів компанії-оператора, інші 70% - залучені у 26 міжнародних банків. До числа акціонерів проекту входять ВАТ "Газпром" (51%), німецькі E.ON Ruhrgas (15,5%) і Wintershall AG (15,5), голландська NV Nederlandse Gasunie (9%), французька GDF Suez (9%).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас