Янукович: Збитки "Нафтогазу" становлять 20 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Збитки "Нафтогазу" становлять 20 млрд грн

Енергетика
738
Президент України Віктор Янукович заявив про те, що на сьогоднішній день збитки НАК "Нафтогаз України" становлять близько 20 млрд грн. Про це він сказав на розширеному засіданні уряду.
"Сьогодні у нас незбалансований "Нафтогаз України", який має збитки близько 20 млрд грн", - сказав Президент.
Зазначимо, Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку раніше повідомляла, що чистий прибуток НАК "Нафтогаз України" в I півріччі 2011 р. склав 490 млн 88 тис. грн проти збитку в розмірі 866 млн 712 тис. грн роком раніше. Виручка від реалізації продукції у звітному періоді зросла на 28,9% - до 67 млрд 620 млн 530 тис. грн. Валовий прибуток склав 5 млрд 110 млн 041 тис. грн проти валових збитків у розмірі 619 млн 496 тис. грн в січні-червні 2010 р. Собівартість реалізації продукції зросла на 15% - до 52 млрд 132 млн 059 тис. грн.
Нагадаємо, чистий збиток НАК "Нафтогазу України" за 2010 р. склав 21 млрд 431 млн 345 тис. грн проти прибутку роком раніше.
МВФ вимагає від України підвищити тарифи на газ для населення, щоб знизити збитковість "Нафтогазу". Це є умовою видачі Україні чергового траншу кредиту. Прем'єр-міністр України Микола Азаров раніше заявив, що уряд виходить з тієї позиції, що вдасться знайти порозуміння з МВФ і не підвищувати в даний момент тарифи на газ і теплову енергію для населення. "Нас очікують непрості, складні переговори, але ми розраховуємо досягти взаєморозуміння", - підкреслив Азаров, коментуючи переговорний процес з МВФ.
Прем'єр-міністр розраховує на успішне завершення газових переговорів з Російською Федерацією, що разом з реалізацією програм енергоефективності та енергозбереження дозволить не підвищувати тарифи для населення. Азаров підкреслив, що всі пункти програми співпраці з МВФ виконуються, і він очікує позитивних результатів роботи місії МВФ в Україні.
18 жовтня ц.р. Президент України Віктор Янукович в інтерв'ю західним журналістам повідомив, що Україна підвищить ціни на газ для населення, якщо не домовиться з Росією. "Все, чого ми хочемо - це середня європейська ціна за імпортний газ. Якщо ми цього не доб'ємося, то будемо змушені підняти внутрішні ціни", - заявив він.
За словами віце-прем'єра, міністра соціальної політики Сергія Тігіпка, різниця між закупівельною ціною на газ і тарифом для ТКЕ "лягає на компанію НАК "Нафтогаз" і на державний бюджет". Тігіпко підкреслив, що вирішити цю проблему сьогодні можна двома способами: "піднімати тарифи для населення і другий вихід - вести постійні переговори з Росією щодо зниження ціни".
Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings у вересні заявило, що з запуском першої гілки газопроводу "Північний потік" обсяги транспортування газу і виручка компанії НАК "Нафтогаз України" знизяться приблизно на 20%, починаючи з 2012 р., що негативно позначиться на її фінансових показниках.
28 жовтня директор аналітичної групи Fitch по суверенних емітентах Чарльз Севіль сказав, що Україні необхідно піднімати тарифи на газ для того, щоб вийти на показник дефіциту бюджету 2012 р. в розмірі 2,5%. "Державні фінанси перебувають в консолідованій формі. Бюджет на 2012 р. досить перспективний. Бюджетний дефіцит за нашими прогнозами складе 3,5% в 2011 р., і досить складно буде вийти на дефіцит в 2,5% у зв'язку дефіцитом НАК "Нафтогаз" близько 1%. Необхідно піднімати тарифи на газ, щоб вийти на цю цифру", - сказав Севіль.
Сьогодні Азаров повідомив, що ціна російського газу для України без урахування "харківської знижки" - 546 дол. за 1 тис. куб. м. Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко зазначав, що ціна на імпортований з Росії газ для України в четвертому кварталі 2011 р. складе 398 - 402 дол.. за тисячу кубометрів. Перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявляв, що ціна на російський газ в 2012 р. коливатиметься від 414 до 416 дол. за тис. куб. м.
Зазначимо, в постанові Кабміну від 24 жовтня 2011 р. №1088 йдеться, що уряд прийняв рішення про збільшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України" на 4 млрд грн шляхом випуску додаткових акцій існуючої номінальної вартості зі збереженням 100% акцій у власності держави. "Нафтогазу" доручено забезпечити використання отриманих ОВДП у господарській діяльності відповідно до статуту компанії.
26 жовтня своєю постановою Кабінет міністрів України збільшив статутний капітал НАК "Нафтогаз України" на 3,5 млрд грн - до 45 млрд 840 млн 905 тис. грн. До того статутний капітал НАК становив 42 млрд 340 млн 905 тис. грн.
Зазначимо, у ВР України зареєстровано законопроект №9364 від 31 жовтня 2011 р., ініційований Кабінетом міністрів України про внесення зміни до статті 18 закону України "Про основи функціонування ринку природного газу". У ньому Кабмін запропонував ВР створити "Нафтогазу" спецрахунок для розрахунків за газ.
Вчора стало відомо, що Національний банк України (НБУ) 26 жовтня 2011 р. домовився про можливість здійснення розрахунків за спожитий Україною газ у рублях. Таке рішення було прийнято в результаті зустрічі голови НБУ Сергія Арбузова з в.о. міністра фінансів Російської Федерації Антоном Сілуановим, керівництвом Центрального банку РФ і ВАТ "Газпром". Згідно з повідомленням, досягнуті домовленості дають для української сторони можливість маневру під час проведення платежів з оплати імпорту товарів, зокрема природного газу, а також дозволять уникати коливань на валютному ринку у випадку проведення платежів з суб'єктами РФ. Сьогодні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що Україна може почати розрахунки за імпортований російський газ в рублях вже в листопаді поточного року.
Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" в жовтні 2011 р. перерахувала ВАТ "Газпром" близько 867 млн дол. за поставку природного газу в попередньому місяці. В цілому, за даними прем'єр-міністра України Миколи Азарова, Україна в 2011 р. сплатила близько 70 млрд грн за газ.
НАК "Нафтогаз України" - провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу України, одна з найбільших компаній країни. Компанія здійснює повний цикл операцій з розвідки та розробки родовищ, експлуатаційного та розвідувального буріння, транспортування та зберігання нафти і газу, постачання природного і скрапленого газу споживачам. 2 вересня Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз України" буде ліквідовано. Того ж дня Янукович доручив Азарову почати реформування компанії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас