Експерти: Українські НПЗ можуть повністю зупинитися через п'ять років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Українські НПЗ можуть повністю зупинитися через п'ять років

Енергетика
498
Українські НПЗ можуть повністю зупинитися через п'ять років, якщо не вжити термінових заходів. Таку думку висловив Геннадій Рябцев, заступник директора з наукової роботи науково-технічного центру "Психея".
"А може - й раніше", - зазначив він.
На думку Геннадія Рябцева, на державному рівні потрібно зробити деякі зміни. У їх числі він назвав відновлення перевірок якості палива на заправках, що, за словами експерта, дасть до 20% ринку, а також полегшення податкового тягаря на НПЗ, які й так, відповідно до звітності, збиткові.
"І сталося так тому, що у держави немає і не було стратегії. Небажання модернізації з боку власників НПЗ і нерозуміння важливості галузі з боку держави і призвели практично до загибелі вітчизняної нафтопереробки. Хоча ще є шанс на її відродження", - підкреслив заступник директора з наукової роботи науково-технічного центру "Психея".
У свою чергу, Михайло Гончар, директор енергетичних програм Центру "Номос", нагадав, що менше десяти років тому обсяг переробки нафти вітчизняними НПЗ становив 22-23 млн тонн на рік. Зараз же він значно нижчий.
Гончар вважає, що повної зупинки українських НПЗ не буде, "хоча вже те, що є, можна розцінювати як, певною мірою, колапс галузі".
Він також зазначив, що зупинка українських НПЗ грає на руку імпортерам російських автомобілів. "Ці авто працюють аж ніяк не на бензині стандарту Євро-3 або Євро-4", - пояснив експерт.
Резюмуючи, Гончар підкреслив, що для модернізації НПЗ потрібна воля уряду.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас