ПриватБанк скасував контакт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПриватБанк скасував контакт

Фінтех і Картки
3867
Вчора в Україні була здійснена перша електронна транзакція в торговельній мережі за допомогою безконтактної платіжної картки. Сталося це в магазині однієї зі столичних мереж, з використанням карток і терміналів, випущених Приватбанком.
Відтепер власнику картки більше не потрібно надавати її касирові - досить прикласти картку-стікер PayPass до спеціального терміналу. При цьому картка залишається в руках власника картки, а оплата проводиться безконтактно. При цьому якщо сума покупки карткою не перевищує 100 грн., оплата здійснюється без необхідності введення пін-коду і підписів на чеку. Картка оснащена чипом і антеною, що дозволяє чипу через торговий термінал зв'язуватися з банком і майже моментально підтверджувати транзакцію.
За словами голови представництва MasterCard Europe в Україні Сергія Равняго, дані на картці-стікері захищені за допомогою тих же стандартів шифрування, що і чипові картки. Крім того, PayPass має вбудовані захисні механізми, які запобігають небажаній покупці: пристрій має бути піднесений дуже близько до апарату, щоб той спрацював, і гроші знімаються тільки за одну покупку, навіть якщо картка була піднесена двічі.
Карта PayPass пов'язана з рахунком клієнта банку, і її автономне використання неможливо. Кілька карток може працювати з одним рахунком. Точно так само кілька рахунків можуть бути прив'язані до однієї картки. Нескладно здогадатися, що для володіння заповітної карткою необхідно бути клієнтом ПриватБанку, зважаючи на його монопольне становище на ринку випуску подібних карток.
Мабуть, тому заступник голови правління ПриватБанку Роман Негінський обіцяє обладнати торговельні мережі за свій рахунок. Даний нюанс важливий. Адже вартість спеціальних терміналів для роботи з безконтактними картками знаходиться в діапазоні від $500 до $1000, а надбудова PayPass до нього коштує ще близько $250, що стало непереборною перешкодою для розвитку даної технології в низці інших країн.
Але, мабуть, в Україні все буде інакше. За словами пана Негінського, до кінця 2011 р. банк має намір встановити понад 2 тис. терміналів і випустити понад 300 тис. безконтактних карток-стікерів. На першому етапі технологія буде впроваджуватися в торгових точках Києва, а вже з першого кварталу 2012 р. - по всій території України.
От тільки чи вирішить впровадження даної технології проблему черг на касах магазинів? Особливо якщо згадати, що нерідко в наших супермаркетах навіть у години пік працюють далеко не всі каси - роботодавці економлять на персоналі. Крім того, як правило, велика частина часу "спілкування" покупця з касиром йде на сканування товару. А цю проблему за допомогою картки PayPass не вирішиш.
Впровадження технології PayPass почалося більше семи років тому, з появою перших безконтактних платіжних терміналів в мережі МакДональдс в Канаді, США, Японії і на Філіппінах. Поступово все більше великих банків і банківських груп приєдналися до програми: Citibank, HSBC, American Keybank та інші. У 2006 р. метрополітен Нью-Йорка вже був оснащений PayPass-терміналами. До сьогоднішнього дня PayPass був представлений в 37 країнах світу, і Україна стала 38-ою в цьому списку.
Станом на другий квартал 2011 р. у світі було випущено близько 100 млн. карток і пристроїв з функціоналом PayPass, які можна використовувати в більш ніж 341 тис. точок продажів по всьому світу, включаючи навіть такі нові сфери для безготівкового розрахунку, як торгові автомати, таксі, пропускні пункти на платних шосе та ін.
Конкурентом PayPass є технологія NFC (Near Field Communication), яка дозволяє оплачувати покупки за допомогою програми, встановленої на смартфон. Але при покупках на великі суми оплата за допомогою NFC вимагає більшого числа дій, ніж при розрахунках звичайною кредиткою, - замість прокату картки в терміналі необхідно в меню смартфона вибрати конкретну платіжну картку і ввести пароль доступу до неї.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас