Міненерго Туреччини: Країна отримала вигідну ціну на азербайджанський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго Туреччини: Країна отримала вигідну ціну на азербайджанський газ

Енергетика
546
Туреччина отримала хорошу ціну на азербайджанський газ в порівнянні з іншими постачальниками в регіоні, сказав міністр енергетики Туреччини Танер Йилдиз в інтерв'ю Reuters.
Минулого тижня Туреччина домовилася з Азербайджаном про постачання 6 млрд куб. м газу до 2017 р. і транзит 10 млрд куб. м до Європи. Ця домовленість допоможе Азербайджану конкурувати з "Газпромом" на турецькому і європейському ринках. Переговори між країнами тривали дуже довго, переривалися на вибори в Туреччині і відновилися в кінці липня під час візиту в Баку прем'єр-міністра Туреччини Тайіпа Ердогана.
"За умовами угоди, право перегляду ціни на газ з першої фази розробки родовища Шах-Деніз було зафіксовано до 2018 р.", - сказав Йилдиз.
Запаси родовища Шах-Деніз оцінюються в 1,2 трлн куб. м. Видобуток розпочався в 2006 р. і зараз становить 9 млрд куб. м на рік, з яких Туреччина отримує понад 6 млрд. Друга фаза вступить в дію в 2017 р.
"Була закладена хороша основа для газу, який почне надходити до Туреччини з 2018 р. Ми отримали вигіднішу ціну", - сказав Йилдиз.
Йилдиз підкреслив, що угода відкриває дорогу таким газопровідним проектам як Nabucco, Туреччина-Греція-Італія (ITGI) і Трансадріатичний газопровід (TAP).
"Карта регіону не зміниться, але можна сказати, що з цією угодою баланс сил змінився. Багато країн ведуть переговори, але єдина конкретна угода була підписана між Туреччиною і Азербайджаном", - сказав міністр.
Наприкінці 2011 - початку 2012 рр.. Азербайджан планує вибрати покупця газу з другої фази родовища Шах-Деніз, що знаходиться в Каспійському морі. Комерційні пропозиції подали три міжнародні консорціуми: Nabucco, газопровід Туреччина-Греція-Італія (ITGI) і Трансадріатичний газопровід (TAP). При цьому останнім часом проект Nabucco ставиться під сумнів навіть у самій Європі. Нещодавно міністр національного розвитку (Міннацрозвитку) Угорщини Тамаш Феллегі заявив, що вартість проектованого газопроводу Nabucco в кращому разі може скласти 24-26 млрд євро, що в 4 рази перевищує початкові оцінки. При цьому міністр поставив під сумнів життєздатність Nabucco, пославшись на відсутність твердих зобов'язань з боку прогнозованих покупців і постачальників "блакитного палива". Проблемами Європи по Nabucco може скористатися Росія. РФ може просто випередити європейські країни, які лобіюють створення Nabucco, і першою побудувати альтернативний газопровід. У серпні 2011 р. російський "Газпром", французька EdF, німецька BASF і італійська ENI підписали акціонерну угоду щодо будівництва газопроводу "Південний потік".
Британська нафтогазова компанія BP, яка займається розробкою Шах-Деніза разом з Державною нафтовою компанією Азербайджану (ДНКАР), розглядає можливість будівництва власного газопроводу "Південно-Східна Європа". Проект BP передбачає будівництво 1,300-кілометрової магістралі із західної частини Туреччини через Болгарію та Румунію до східного кордону Угорщини. З Азербайджаном газопровід буде пов'язаний за допомогою вже існуючої інфраструктури.
Також домовленість Туреччини з Азербайджаном дає можливість постачання газу з Туркменії в Європу по території Туреччини та Азербайджану, сказав Йилдиз.
Нагадаємо, наприкінці вересня Туреччина разом з європейськими країнами вимагала від "Газпрому" зниження ціни, пригрозивши розірвати контракт на постачання газу. У жовтні Йилдиз заявив, що Туреччина припиняє контракт на постачання в країну російського природного газу по так званому "західному маршруту" через Україну, Румунію і Болгарію. Угода про постачання російського природного газу до Туреччини по так званому "західному маршруту" була підписана в 1986 р. Термін її дії спливає у грудні цього року. Анкара неодноразово зверталася до Москви із пропозицією знизити контрактні ціни, однак досягти компромісу за підсумками переговорів у Москві в березні 2011 р. турецького прем'єр-міністра Ердогана і Президента РФ Дмитра Медведєва не вдалося.
Це не перша заява про високі ціни на російський газ. Польська PGNiG обіцяла подати позов до арбітражного суду на ВАТ "Газпром" через занадто високі ціни на поставлений в Польщу газ. Тим часом, має місце поки безрезультатний прецедент судового позову до "Газпрому". Так, в серпні 2011р. газовий підрозділ німецького концерну E.On - E.On Ruhrgas - почав арбітражний процес з метою вирішення суперечки з "Газпромом" з приводу контрактної ціни на газ. Німецька компанія хоче скоригувати контрактні ціни до рівнів, що відбивають спотові ціни на газ в Європі. При цьому грецька газова корпорація DEPA та італійська компанія Edison SpA отримали зниження ціни на газ в результаті переговорів, за результатами яких нові обсяги поставок газу і ціни не розголошувалися.
Україна також вимагає від "Газпрому" знизити ціни на "блакитне паливо". Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з запланованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закуповуваного в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в поточному. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний оплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія.
Відзначимо, в IV кварталі базова ціна на газ для України повинна скласти 564 дол. Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко зазначав, що ціна на імпортований з Росії газ для України в четвертому кварталі 2011 р. склала 398 - 402 дол. за тисячу кубометрів. Перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявляв, що ціна на російський газ в 2012 р. коливатиметься від 414 до 416 дол. за тис. куб. м.
З метою диверсифікації поставок газу Україна, як і Туреччина, зробила кроки для досягнення домовленостей з Азербайджаном щодо можливих постачань газу в Україну. За підсумками переговорів, проведених 19 вересня в Баку між міністром промисловості та енергетики Азербайджану Натіком Алієвим і міністром енергетики та вугільної промисловості України Бойком, сторони підписали протокол. У ньому узгоджені питання створення СП для транспортування азербайджанського скрапленого газу в Україну, експорту азербайджанських нафти і нафтопродуктів в Україну. Реалізація постачання скрапленого азербайджанського газу в Україну можлива в рамках проекту Azerbaijan-Georgia-Romanian Interconnector (AGRI), який передбачає постачання скрапленого газу з Азербайджану через Грузію та Чорне море до Румунії. В даний час в Україні йде робота над створенням терміналу з прийому скрапленого газу, який перебуває в числі пріоритетних національних проектів.
Наприкінці вересня голова Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів заявив, що Україна та Азербайджан до 1 листопада 2011 створять спільну компанію для розробки ТЕО маршруту постачань азербайджанського скрапленого газу в Україну. "Був парафований текст угоди, яка передбачає постачання в Україну скрапленого газу з території Азербайджану в 2014 р. Для забезпечення постачання цього газу сторони домовилися, що до 1 листопада буде створена компанія між азербайджанською SOCAR і Держінвестицій, яка розробить ТЕО цього маршруту. Це дозволить нам радикально прискорити реалізацію нацпроекту LNG-термінал", - заявив Каськів. За його словами, прогнозовані обсяги постачань газу - 2 млрд кубометрів в 2014 р. і 5 млрд кубометрів з 2015 р.
Відзначимо, агентство Platts на шостому форумі "Казенерджі Євразія" відзначило Азербайджан як країну, яка проводить в регіоні найбільш стабільну і послідовну нафтову і газову політику.
За прогнозом ДНКАР, Азербайджан до 2025 р. буде мати близько 35 млрд кубометрів вільного газу на рік. За його словами, доведені газові запаси Азербайджану оцінюються в 2,55 трлн кубометрів.
В даний час Азербайджан постачає газ в Туреччину, Грузію, Росію та Грецію.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас