Греція збанкротила американського брокера і опустила євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція збанкротила американського брокера і опустила євро

Фондовий ринок
3739
Євро у вівторок, 1 листопада, залишається під тиском - його курс на Forex був на позначці 1,382 дол. Таке низьке котирування єдиної валюти - результат старань прем'єр-міністра Греції.
Греція тягне Європу у прірву
Прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу напередодні заявив, що в республіці буде проведено референдум щодо нової угоди про борги, що було досягнуто з європейськими лідерами на минулому тижні. Зокрема, на загальне голосування уряд має намір винести питання про готовність громадян взяти політику жорсткої економії бюджетних коштів в обмін на новий пакет допомоги Євросоюзу, передає Reuters.
"Ми довіряємо нашим громадянам, ми віримо в їх розсудливість, ми віримо у правильність їхнього рішення", - заявив Папандреу, виступаючи перед членами правлячої Соціалістичної партії. Варто відзначити, що, згідно з опитуваннями, які проводилися 29-30 жовтня ц.р., близько 60% греків ставляться до чергового траншу євро допомоги обсягом 130 млрд євро "негативно" або "скоріше негативно". Окрім проведення референдуму, Папандреу має намір винести на голосування парламенту питання про довіру уряду і політичного курсу, якого вона дотримується.
Таким чином, мало того що прийняття рішення щодо грецького питання довго гальмувалося бюрократією ЄС, так тепер ще й сама Греція вирішила затягнути списання боргів. Мабуть, в уряді країни давно не бачили графіка цін на грецькі облігації. Цікаво буде подивитися, що робитиме уряд республіки, після того як розлючені греки (про що свідчать масові демонстрації і страйки в країні) проголосують проти фінансової допомоги і не схвалять діяльність чинного уряду.
В США з'явилися перші жертви європейської боргової кризи
Тим часом цікава драма розгортається в США: щодо брокерського холдингу MF Global розпочато процедуру банкрутства, передає Reuters. Відповідно до постанови Нью-Йоркського суду, на посаду розпорядника майна призначений Джеймс Гідденс. Він буде курирувати питання, пов'язані з ліквідацією підприємства та розрахунком за його борговими зобов'язаннями перед кредиторами. Варто зазначити, що до цього призначення Гідденс керував процедурою банкрутства Lehman Brothers.
Брокерський холдинг MF Global подав позов про банкрутство і захист від кредиторів 31 жовтня, про що зробив відповідне оголошення. Керівництво компанії змушене було піти на крайні заходи через великий обсяг майбутніх списань за європейськими облігаціями. Очікується, що холдинг міг втратити на даній операції понад 6 млрд дол. При цьому сукупний борг компанії становить 39,7 млрд дол., а активи - 41 млрд дол. Крім того, за підсумками III кварталу 2011р. MF Global відзвітував про збитки в 191,6 млн дол.
Варто зазначити, що до прийняття рішення про банкрутство директорат компанії намагався врятувати MF Global, ведучи переговори про продаж холдингу з інвестбанками Goldman Sachs, State Street і Macquarie. MF Global був одним з найбільших брокерських холдингів США, що проводив операції з похідними інструментами на ринку сировини, акцій та валюти.
Рейтингові агентства ще напередодні опустили свої оцінки MF Global до "сміттєвого" рівня, а падіння котирувань цінних паперів холдингу за тиждень склало понад 60%. Він став першою американською жертвою боргової кризи єврозони. За розміром активів компанія-банкрут посідає 7-е місце.
Екс-спостерігач фонду TARP Мінфіну США Ніл Барофскі так прокоментував банкрутство одного з найбільших американських брокерів: "В MF Global загралися з європейським боргом - це стандартний ринковий ризик, але вони занадто захопилися і знехтували ним. MF Global - дійсно велика компанія, але її важливість для системи прагне до нуля, тому тут будуть діяти класичні закони ринку: невиправданий ризик веде до банкрутства. Виручати цю компанію ніхто не буде - MF Global не здатна потягти за собою вниз весь фінансовий сектор. Я б не став порівнювати цей окремий випадок з 2008р. і з Lehman Brothers".
"Тихі гавані" будуть в ціні
Банкрутство MF Global - це перший дзвіночок про те, що у світовій фінансовій системі не все гаразд. Скоро можна чекати продовження розвитку подій. А це означає, що "тихі гавані" будуть у ціні - долар та ієна продовжать зростання проти ризикових валют.
Вивести пару євро/ієна з спадного каналу (1-2) не зміг навіть японський центробанк своїми інтервенціями напередодні. І це потужний "ведмежий" сигнал. Швидше за все, пара продовжить знижуватися в рамках зазначеного коридору. Саме час відкривати довгострокові позиції по євро проти ієни. Перша мета - нижня межа названого каналу (1), хоча, швидше за все, котирування сходять набагато нижче. "Стоп-лосс" варто виставити в район 200-денної середньої (3).
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас