Асоціація білоруських банків ініціює встановлення нормативу капіталу в нацвалюті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціація білоруських банків ініціює встановлення нормативу капіталу в нацвалюті

Казна та Політика
187
Асоціація білоруських банків пропонує регулятору встановити нормативну вимогу до капіталу банків у національній валюті, відмовившись від існуючої практики, коли норматив встановлюється в євро, а виконуватися повинен в білоруських рублях, що в умовах девальвації (у 2011 році білоруський рубль знецінився в 2, 9 рази) вимагає різкої докапіталізації банків, знижує їх рейтинги та інвестиційну привабливість, йдеться в офіційному листі асоціації, направленому в кінці жовтня на ім'я голови правління Нацбанку Білорусії Надії Єрмакової.
У листі висловлена узгоджена позиція асоціації і банків з цього питання: "З урахуванням розуміння необхідності проведення процесу дедоларизації в країні, банками висловлено думку про доцільність після встановлення єдиного курсу білоруського рубля (встановлений з 21 жовтня 2011 року) зафіксувати мінімальний розмір нормативного капіталу в білоруських рублях в еквіваленті 25 млн євро, і надалі спиратися на норматив у білоруських рублях".
Якщо Нацбанк все-таки залишить вимогу формування статутного фонду та нормативного капіталу в євро, то в цьому випадку доцільно дозволити їх формування в іноземній валюті, відзначає асоціація.
У Білорусії для банків, що мають право залучати кошти фізосіб, діє норматив власного капіталу 25 млн євро, який формується в еквіваленті в білоруських рублях. Після девальвації більшість банків не вкладаються в норматив, проте Національний банк прийняв рішення тимчасово не застосовувати до них санкцій і дати можливість надати свої графіки нарощення капіталу.
Проте втрати з інвестицій в статутні фонди білоруських банків, понесені іноземними акціонерами в останні два роки через девальвацію нацвалюти, і високі девальваційні ризики дають підставу очікувати "Складність припливу нових вкладень, що дозволяють наростити капітал банку до встановленого Національним банком розміру", відзначає асоціація.
"Крім того, інвестиційна привабливість білоруських банків також істотно зменшується внаслідок зниження міжнародних рейтингів Білорусі. Щодо білоруських банків міжнародними рейтинговими агентствами відзначені невисокий рівень їх капіталізації та невжиття заходів з боку основних власників щодо поповнення статутного капіталу. Це послужило причиною неодноразового зниження в поточному році кредитних рейтингів білоруських банків. Пониження рейтингів і зниження достатності капіталу веде до зменшення лімітів на білоруські банки, обмежує їх можливості із залучення коштів на міжнародних фінансових ринках, а в окремих випадках робить необхідним дострокове повернення раніше залучених ресурсів", - сказано в листі.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас