Яким буде курс гривні в кінці року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яким буде курс гривні в кінці року

Валюта
7843
На думку більшості аналітиків, серйозних коливань курсу в найближчі півроку не буде. Консенсус-прогноз 19 експертів, опитаних "Делом", такий: за підсумками IV кварталу середній курс складе 8,04 грн./$, за підсумками січня-березня 2012-го - 8,09 грн./$.
"Дело" провело опитування учасників валютного ринку - банкірів, аналітиків інвестиційних компаній і макроекономістів дослідних інститутів. Мета, яку ми ставили перед собою - отримати від групи експертів усереднений прогноз ринкового курсу гривні відносно долара на найближчі півроку.
В результаті, свій прогноз валютного курсу надали 19 учасників ринку: 14 банків, 3 інвесткомпанії та два інститути.
Зазначимо, що при підсумковому розрахунку "консенсусу" не враховувалися мінімальне і максимальне прогнозні значення.
Найпесимістичніший прогноз: у четвертому кварталі середній ринковий курс складе 8,2 грн./$, в першому 2012-го - 8,5 грн./$. Але це тільки за умови збігу низки негативних чинників, таких як подальша відсутність фінансування з боку МВФ і різке поглиблення боргової кризи Єврозони.
Найоптимістичніший сценарій - 7,98 грн./$ за підсумками четвертого кварталу 2011-го і 7,99 грн./$ - за підсумками січня-березня 2012 року. За словами експертів, це можливо тільки в разі відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, а також активною позицією Нацбанку, якому доведеться не тільки утримувати курс за рахунок валютних інтервенцій, стерилізації гривневої ліквідності і т.п.
А ось "усереднений вердикт" експертів такий: за підсумками IV кварталу середній курс складе 8,04 грн./$, за підсумками січня-березня 2012-го - 8,09 грн./$.
Нижче ми наводимо думки окремих експертів щодо того, які основні чинники будуть визначати динаміку валютного курсу в найближчі півроку.
Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital:
"Подальша доля гривні буде залежати від багатьох факторів: динаміки цін і попиту на сталь, темпів зростання експорту зерна, попиту на готівковий долар, успішності газових переговорів з Росією, а також динаміки валют країн (основних торговельних партнерів України). Загалом ситуація на валютному ринку в найближчі місяці залишиться напруженою. Ризики для гривні зараз набагато вищі, ніж були місяць тому, але навіть при песимістичному розвитку подій девальваційний тиск буде не таким сильним, як у 2008 році".
Ілля Веселий, директор казначейства і фінансових інститутів Надра Банку:
"Парламентські вибори (стримуючий), збільшення внутрішнього і зовнішнього боргу, низький обсяг інвестицій в економіку, наближення ЄВРО-2012 (стримуючий)".
Андрій Василенко, начальник казначейства ТАСкомбанку:
"...Важливий фактор, який варто відзначити, - велика кількість негативних прогнозів в ЗМІ за валютним курсом. Це теж впливає на стабільність фінансового сектора, оскільки сіє певну паніку серед населення, часто не аргументовану і засновану на передчасних припущеннях.
Олексій Блінов, начальник аналітичного відділу Альфа-Банку:
"Основні фактори прогнозу: Національний банк продовжує вести політику мінімізації курсових коливань; ситуація з ліквідністю в банківській системі залишається напруженою; падіння цін на чорні метали не перевищує 25% відносно рівня кінця серпня 2011 року".
Ерік Найман, керуючий партнер інвесткомпанії Capital Times:
"Ключові фактори: кредит МВФ, попит з боку населення, відтік портфельних іноземних інвестицій, приплив прямих іноземних інвестицій, від’ємне сальдо торговельного балансу і ціна на російський газ".
Мар'ян Заблоцький, аналітик Ерсте Банку:
"Основним фактором, який впливатиме на курс гривні - попит на іноземну валюту з боку населення. Крім того, на вартості національної валюти можуть негативно позначитися ціни на сталь. Після падіння валют сусідніх країн (Росії, Польщі, Туреччини, Білорусі) позиції української гривні стали менш надійними, і падіння цін на сталь може вибити фундамент з поточного курсу".
Тантелі Ратувухері, начальник управління макроекономічних досліджень UniCredit Bank:
"На динаміку валютного курсу в найближчі півроку будуть впливати: збільшення платежів за російський газ, великий обсяг погашення за зовнішніми боргами як державного, так і корпоративного сектора; поглиблення розриву торговельного балансу і погіршення умов зовнішньої торгівлі; збільшення тіньового валютного ринку і розкручування спекулятивного курсу долара; зміна курсів основних валют на міжнародних ринках, а також динаміка економіки основних країн - торговельних партнерів України".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас