Експерти: Чергова хвиля фінансової кризи може накрити Росію в другій половині наступного року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Чергова хвиля фінансової кризи може накрити Росію в другій половині наступного року

Казна та Політика
1160
Чергова хвиля фінансової кризи може накрити Росію в другій половині наступного року, пише у вівторок газета "Московские новости". За інформацією видання, такий висновок зробили учасники засідання ради з грошово-кредитної політики і фінансового регулювання асоціації регіональних банків "Росія".
За словами старшого віце-президента Росбанку Михайла Єршова, на фінансовому ринку спостерігається відразу кілька тривожних симптомів. По-перше, зараз у п'яти найбільших американських банків обсяг похідних фінансових інструментів на балансі навіть більший, ніж напередодні кризи. По-друге, зростає обсяг так званих сміттєвих облігацій - високоприбуткових, але в той же час дуже ризикованих цінних паперів. Все це говорить про те, що в кращому випадку світовій економіці загрожує спад темпів зростання, а в гіршому - нова хвиля кризи, вважає віце-президент Новікомбанку Валерій Інюшин. На його думку, вже зараз імовірність рецесії перевищує 50%.
Цього року ще вдасться проскочити. Нову хвилю кризи потрібно чекати в 2012 році, швидше за все у другій половині року, додає експерт Центру макроекономічного аналізу та короткострокового прогнозування (ЦМАКП) Олег Солнцев. "У другому півріччі ситуація з валютним курсом завжди гірша, ніж в першому, - пояснив експерт. - Це закономірність російської економіки протягом десятка років. При цьому в другому півріччі завжди розганяється імпорт, відповідно зростає торговий попит на валюту. Зростає і відтік капіталу, пік припадає на III квартал". "Втім, якщо порівнювати з минулою кризою, то зараз ми в 2007 році, час виправити помилки ще є", - продовжує він, вважаючи, що ймовірність жорсткого сценарію близько 30%. Проблема "поганих" боргів, вказує Інюшин, як і раніше, актуальна для російських банків.
У корпоративному секторі - через те, що накопичені старі проблемні кредити, у споживчому кредитуванні - з тієї причини, що видача роздрібних кредитів зростає швидше номінальних зарплат населення. Частка проблемних кредитів у портфелях банків за рік знизилася лише на 0,6% і становить зараз 19%. При цьому в III кварталі почала зростати прострочена заборгованість, особливо в корпоративному секторі.
Нинішня ситуація прийнятна для нормального розвитку економіки, коли попит поступово відновлюється. Але якщо станеться хоча б стагнація, то в 2012 році темпи зростання порівняно з 2011-м сповільняться: у корпоративному кредитуванні - з 20% до 15%, роздрібному - з 30% до 17%. Якщо ж ситуація розвиватиметься за сценарієм рецесії, падіння темпів зростання кредитування буде ще більш різким: з 20% до 5% - для корпоративних кредитів, з 30% до 13% - для роздрібних. Якщо криза все-таки станеться, то рятувати банки знову, як і в 2008 році, доведеться державі, вважає генеральний директор ІК "Церіх кепітал менеджмент" Олександр Щеглов.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас