Списати не вдасться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Списати не вдасться

Енергетика
869
Вчора Верховна рада зареєструвала законопроект "Про внесення зміни до статті 18 закону "Про основи функціонування ринку природного газу"", внесений Кабінетом міністрів. Документ передбачає заборону на списання кредиторської заборгованості з розподільчих рахунків підприємств. У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що кредитори списували кошти і заарештовували їхні рахунки, що сприяло зростанню заборгованості облгазів перед НАК "Нафтогаз України". До 31 жовтня вона досягла 3,4 млрд грн. "По суті, розподільчі рахунки після прийняття цієї норми стануть недоторканними як для будь-яких кредиторів, так і для податкової інспекції та прокуратури", - говорить партнер юрфірми "Правові партнери" Андрій Доманський.
У прес-службі Міненерго новий законопроект не коментують. Проте раніше міністерство повідомляло про дефіцит коштів для розрахунків з російським "Газпромом". Наприкінці жовтня Кабмін двічі збільшував статутний фонд НАК "Нафтогаз України" - спочатку до 45,8 млрд грн, а потім до 49 млрд грн. "Дефіцит коштів у "Нафтогазу" пов'язаний з несвоєчасними розрахунками за газ з боку облгазів. Власники деяких з них штучно створювали борг перед облгазами з боку сумнівних кредиторів і таким чином частину грошей, призначених для розрахунків за газ, виводили, - розповіло джерело в Міненерго. - А НАК в результаті змушена постійно брати нові кредити". У Міненерго та прес-службі "Нафтогазу" не змогли уточнити, рахунки яких облгазів були заарештовані кредиторами.
В самих облгазах наявність такої схеми заперечують. "Я взагалі не чув, щоб хтось таким чином затримував платежі. Відомі мені облгази розраховуються вчасно", - говорить голова правління компанії "Вінницягаз" Ігор Марчак. Заступник голови правління Укргазбанку Станіслав Шлапак стверджує, що серед кредиторів, які отримували гроші з розподільчих рахунків, не було великих банків. "Це могли бути якісь постачальники товарів і послуг, але точно не кредитні установи. Усім банкірам прекрасно відомо, що розподільчі рахунки не варто брати в заставу і заарештовувати", - зазначив Шлапак.
Джерело в компанії "Одесагаз" розповіло, що деякі власники розподільчих компаній справді були змушені знімати частину коштів з рахунків облгазів через пов'язаних кредиторів у суді, зберігаючи власний прибуток. "Всі платежі за газ "автоматом" йшли на "Нафтогаз", розподільчі компанії отримували свою частину тарифу за залишковим принципом. Того, що вони отримували, не вистачало, аби покрити собівартість робіт. Тому деякі власники справді використовували своїх же кредиторів для отримання коштів" , - пояснило джерело в компанії. За його словами, законопроект може призвести до чергового перерозподілу власності.
Головний інвестстратег ІГ "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що ініціатива уряду суперечить зобов'язанням щодо реформування ринку газу, даним Україною Євросоюзу. "Україна зобов'язалася будувати вільний газовий ринок, де буде безліч постачальників. Замість цього вона законодавчо закріплює вигідну "Нафтогазу" схему, яка працює на те, щоб йому одному вчасно йшли гроші для розрахунків з "Газпромом". Це рішення складно назвати ринковим", - вважає Шеїн. Головне тут - отримати кошти, каже Марчак: "Сьогодні для компанії дуже важливо забезпечити своєчасні розрахунки за газ, і тому прийняті монополією заходи можна назвати логічними і обґрунтованими".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас