Киргизія обійшлася одним туром — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Киргизія обійшлася одним туром

Казна та Політика
395
Незважаючи на участь у виборах 16 кандидатів, реальну боротьбу вели троє: Алмазбек Атамбаєв, підтримуваний переважно північними районами, а також представники жителів півдня - голова партії "Бутун Киргизстан", екс-секретар Радбезу Адахан Мадумаров і Камчібек Ташиєв, лідер партії "Ата- Журт", ядро якої становлять соратники поваленого президента Курманбека Бакієва. У підсумку саме вони і розділили між собою левову частку голосів виборців, інші 13 претендентів навіть не подолали бар'єр в 1%. За даними ЦВК, перевага Алмазбека Атамбаєва вже в першому турі виявилася достатньою для перемоги - понад 63%.
Переможені Адахан Мадумаров і Камчібек Ташиєв, яким ЦВК нарахувала по трохи більше 14% голосів, відмовилися визнавати результати виборів. За їхніми словами, влада широко використовувала адміністративний ресурс, саме голосування проводилось з численними порушеннями, а при підрахунку голосів допускалися фальсифікації. "Ми не визнаємо перемогу Атамбаєва у першому турі, за нашими підрахунками, має бути другий тур", - заявив голова штабу лідера партії "Ата-Журт" Нургази Анаркулов. Сам Ташиєв запевнив, що відстоюватиме свою позицію всіма дозволеними методами. Вчора ввечері його соратники на півдні Киргизії перекрили автотрасу Ош-Джалалабад і влаштували мітинги в обох містах.
Міжнародні спостерігачі також зафіксували численні порушення на виборах. Так, за словами голови місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Корін Йонкер, відмічені факти підкупу, багаторазового голосування і застосування "каруселей". "Обробка бюлетенів негативно оцінена нашими спостерігачами, - додала вона. - Було включення вищих даних". Її колеги з ПАРЄ вказали на проблеми зі складанням списків виборців, коли деякі громадяни не змогли проголосувати.
Проте в цілому спостерігачі оцінили минулі вибори позитивно, хоча і "не відповідними за деякими аспектами світовим стандартам". "Незважаючи на недостатню прозорість, на виборах в Киргизії була забезпечена свобода волевиявлення", - зробила головний висновок представник Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурга Дуглас.
На думку експертів, утримавшись від різкої критики минулих виборів, Захід показав, що не готовий брати на себе відповідальність за можливу дестабілізацію ситуації в Киргизії. Напередодні голосування аналітики лякали серйозними потрясіннями в разі призначення другого туру. На загальну думку, він перетворився б на жорстке протистояння представників півночі і півдня, яке вилилося б у громадянську війну, як це сталося навесні 2010 року, коли був повалений президент Бакієв. Тим більше що головні претенденти від жителів півдня не приховували, що мають намір взяти реванш за повалення Курманбека Бакієва. Так, Мадумаров заявляв, що в разі обрання президентом насамперед притягне до кримінальної відповідальності нинішнього президента Розу Отунбаєву і Алмазбека Атамбаєва.
Про аналогічні плани публічно говорив і Камчібек Ташиєв. "У разі фальсифікацій проти влади піднімуться мільйони", - обіцяв він напередодні. Однак за відсутності підтримки ззовні, як вважають експерти, загострення обстановки малоймовірне. До того ж переможець вже намагається вбити клин між жителями півдня. Вчора Атамбаєв заявив, що готовий запропонувати Адахану Мадумарова "хорошу посаду".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас