Українські фермери гноять свій рекордний урожай — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські фермери гноять свій рекордний урожай

Аграрний ринок
1444
Україні урожай - біда, неврожай - теж біда. А великий врожай, як виявилося - взагалі горе. Селянам зараз вигідніше згноїти на полях те, що вирощували цілий рік.
Фермер на Херсонщині тисне помідори руками. Вбила їх не злива, не посуха, не шкідники і не хвороба. Вони стали жертвою величезного врожаю: не було попиту, пише ТСН.
У фермера з Київщини - таке ж лихо, що й у херсонського - надурожай. Гектари кабачків, моркви, цибулі поховані там, де виросли. Сіяти багато надихнув минулорічний дефіцит.
"Ось минулого року по 3 грн цибуля була - прекрасно! 3.27 було раніше, коли неврожай", - каже фермер Микола Рябцев.
То густо - то порожньо. Це звичайні економічні гойдалки. Українські фермери щорічно страждають від перепадів ринку. Втім, зістрибнути з гойдалки ніяк не можуть.
"Лопата і сапка нашому селянину ще рідніші, ніж калькулятор. У тім-то й біда", - говорить аналітик аграрного ринку Микола Верницький.
За його словами, набагато важливіше не гнатися за великим прибутком зараз, а мати стабільний ринок збуту і планувати свою діяльність, принаймні на 5 років вперед.
Теоретично урожай можна запропонувати вітчизняним переробникам, реалізувати через тендери, відвезти на базар, покласти в сховища і продати пізніше, експортувати.
Половину помідорів херсонський фермер садив під замовлення консервного заводу. Завод пообіцяв - завод купив. Решту, за логікою уряду, можна було б продати на оптовому ринку - без посередників. Прем'єр-міністр Микола Азаров особисто дбав, щоб такі базари відкрилися в обласних центрах.
Втім, рятують вони тільки дрібних фермерів, говорить фермер з Херсонщини Леонід Кириченко. Тому що там треба через ваги продавати, але неможливо тисячу тонн стояти і так продавати. Звичайно, можна було б зберігати овочі в овочесховищах.
Але комфортно перезимувати зможе лише п'ята частина вирощеного. Нові ж сховища, які покращують урядову статистику, зводять переважно великі гравці аграрного ринку. Ангар для 3 тисяч тонн картоплі - мільйон доларів! Дрібним фермерам не по кишені навіть оренда.
Аналітик Микола Верницький відзначає, що овочесховища будуть будувати тільки великі компанії, які можуть забезпечити закладання туди великих обсягів продукції. А виробництвом у нас займаються дрібні компанії - це парадокс.
Ще один варіант - продати за кордон те, що вдома треба. Показовою стала нинішня ситуація з хлібом. Елеватори тріщали по швах, а уряд до жовтня тримав залізну завісу. Мито до 15% з кожної тонни зупинило експорт.
"Ті чи інші впливові бізнесмени, у Верховній Раді, вони через призму своїх особистих інтересів дивляться, дозволяти експортувати ячмінь або залишити на нього мита, тому що у нас є власний величезний свинокомплекс і нехай сільське населення нас дотує", - говорить президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко.
І все ж є в Україні фермери, які живуть добре. "Вісник державних закупівель" доповідає: навіть у рік небувалого врожаю дехто примудряється продати картоплю для шкіл і санаторіїв - по 6, 7, 8 і навіть 9 гривень за кілограм. Тоді коли з поля її віддають по 60 копійок.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас