ЄЦБ придбав за три місяці облігацій проблемних країн єврозони на 100 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ придбав за три місяці облігацій проблемних країн єврозони на 100 млрд євро

Казна та Політика
231
Європейський центральний банк (ЄЦБ) за серпень - жовтень придбав на 100 млрд євро облігацій проблемних країн єврозони для зниження їх прибутковості і зняття напруги з ринків, свідчать матеріали регулятора.
Загальний обсяг таких бондів на балансі ЄЦБ на кінець жовтня склав близько 175 млрд євро. ЄЦБ не розкриває даних про те, які конкретно папери він купує, але аналітики і учасники торгів відзначають, що в період серпня - жовтня купувалися в основному бонди Іспанії та Італії, а до цього - Греції, Португалії та Ірландії.
Загальний обсяг накопичених на балансі ЄЦБ облігацій периферійних країн єврозони і покритих бондів банків склав на кінець жовтня приблизно 235 млрд євро, свідчать матеріали регулятора. Це становить близько 10% балансу ЄЦБ, або 2,4% ВВП єврозони, відзначають аналітики Credit Suisse. У ФРС програма кількісного пом'якшення знаходиться на рівні 2,3 трлн доларів, або 15% ВВП США, порівнюють аналітики.
У травні минулого року була узгоджена зовнішня допомога для Греції, в листопаді - для Ірландії, в травні поточного року - для Португалії. Наприкінці липня - початку серпня посилилися чутки про можливу необхідну підтримку Італії та Іспанії, на тлі чого прибутковості їхніх бондів різко пішли вгору.
Програма з викупу з ринку суверенних облігацій країн єврозони з боку ЄЦБ почалася в травні 2010 року на тлі проблем Греції. Її основна мета - збивати прибутковість по держпаперах і послаблювати напругу на ринку. Покупки в 2010 році проходили щотижня, за винятком поспіль трьох тижнів з середини жовтня. З кінця січня поточного року угоди практично припинилися - винятками стали лише три тижні в I кварталі, протягом яких ЄЦБ виходив на ринки. За період з травня 2010 року по перший квартал поточного року, регулятор купив бондів на 74 млрд євро, підрахували аналітики Credit Suisse.
Активність ЄЦБ на вторинному ринку суверенних бондів відновилася в серпні. Регулятору довелося розконсервувати свою антикризову програму на тлі різкого зростання доходностей по облігаціях Іспанії та Італії. У перший же тиждень ЄЦБ здійснив покупки бондів на рекордні 22 млрд євро.
ЄЦБ відновить з листопада поточного року покупки покритих облігацій банків на первинному і вторинному ринках - паперів, що мають забезпечення. Ліміт програми - 40 млрд євро, завершити її планується до кінця жовтня 2012 року. Її технічні подробиці будуть озвучені 3 листопада, після чергового засідання ради керуючих ЄЦБ.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас