Ъ: Пишіть листи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Пишіть листи

Казна та Політика
1186
Україна може до кінця року отримати альтернативне джерело фінансування. У міждержавному Євразійському банку розвитку (ЄАБР) заявили, що чекають лише заявки уряду на входження в банк, щоб почати відбір проектів для кредитування. Експерти відзначають, що приєднання до ЄАБР дозволить отримати дешеве фінансування підприємствам, які торгують з країнами СНД, і відкриє можливості для кредитування нових проектів.
Голова правління ЄАБР Ігор Фіногенов у п'ятницю повідомив журналістам, що установа готова прийняти Україну до складу учасників банку і антикризового фонду ЄврАзЕС, яким він керує. "Ми чекаємо листів. Я не бачу ніяких перешкод з нашого боку, щоб прийняти Україну в учасники банку і фонду", - сказав він. Залишається відкритим лише питання про суму внеску України до статутного капіталу ЄАБР, який може скласти "десятки мільйонів доларів". Суттєві вливання в капітал забезпечили Росія ($1 млрд) і Казахстан ($500 млн). Невеликі внески були у Білорусії ($15 млн), Таджикистану ($500 тис.), Вірменії та Киргизії (по $100 тис.).
Заступник голови правління ЄАБР Геннадій Жужлев уточнив, що до моменту підписання міждержавних угод про входження України до ЄАБР банк буде готовий до того, щоб розпочати кредитування українських підприємств. "Ми проводимо жорсткий аналіз проектів, які плануємо фінансувати. Але поки готуються договори, у нас вже може бути експертна оцінка проектів. Як тільки ваша заявка прийде, я очікую дуже гарячої роботи наших підрозділів у цьому році", - сказав "Ъ" Жужлев. За його словами, уповноважений Кабінету міністрів з питань співробітництва з Росією, країнами СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян вже пропонував ЄАБР 20 проектів українських підприємств для отримання кредитів. Керівником місії ЄАБР в Україні, ймовірно, стане директор його Санкт-Петербурзького філіалу Дмитро Кузьмін.
ЄАБР - міжнародна фінансова організація, заснована Росією і Казахстаном в січні 2006 року для сприяння розвитку ринкової економіки своїх країн. У 2009 році до ЄАБР приєдналися Білорусія, Таджикистан і Вірменія, в 2011-му - Киргизія. Активи установи на 1 липня склали $2,84 млрд.
Кабінет міністрів уповноважив першого віце-прем'єра Андрія Клюєва на підписання листа-звернення до ЄАБР ще 17 серпня. Однак, за словами пана Мунтіяна, заявка поки не оформлена. "Причин я зараз назвати не можу", - сказав він "Ъ". Глава Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах вважає, що причини затримки з відправкою листа є технічними: "Йдуть переговори, під час яких будуть знайдені можливості, що дозволяють нашим підприємствам знайти доступ до кредитних ресурсів". Глава підкомітету з питань міжнародної економічної політики Верховної ради Олексій Плотніков відкидає політичний мотив затягування участі в ЄАБР, оскільки членство в банку не передбачає обмежень, як у Митному союзі. Він вважає, що сума, необхідна для входження України до ЄАБР, може бути внесена навіть раніше 2012 року: "Якщо в бюджетному комітеті та Міністерстві фінансів вважають вагомими переваги отримання коштів українськими підприємствами, то вони можуть прискорити процес і віднайти можливості для вступу в банк і в цьому році".
У ЄАБР готові надавати проектне і торгове фінансування підприємствам, продукція яких сприяє інтеграційним процесам в країнах СНД. Вартість кредитів для них лише на 1% вища від ставки залучення коштів самим банком. "Наші ставки для клієнтів на кілька відсотків нижчі від тих, які пропонують російські банки", - зазначив Фіногенов. За даними агентства Cbonds, в обігу перебувають кілька випусків єврооблігацій ЄАБР зі ставкою 7,4%, рублевих облігацій за 7,8-10,5%, в казахських тенге - по 9,7%. Банк залучав синдиковані кредити під LIBOR +60-100 б.п.
Анатолій Кінах упевнений, що з урахуванням зростання товарообороту українських підприємств з країнами СНД на 42-43% деяким з них буде потрібно дешеве фінансування ЄАБР. "Це підприємства машинобудування - транспортного, енергетичного. Інтерес є до продукції агропромислового комплексу та переробних галузей, гірничо-металургійного комплексу, трубного виробництва і, звичайно, хімічної галузі", - упевнений він. Радник голови правління Кредобанку Руслан Гриценко відзначає, що кредити потрібні не тільки функціонуючим компаніям, а й для нових інвестиційних проектів: "Зараз банки не готові кредитувати проекти "з нуля" і вимагають від компанії наявності достатньої застави та демонстрації генерованого прибутку. Інвестиційного кредитування практично немає".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас