Банки відновили підвищення ставок за депозитами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки відновили підвищення ставок за депозитами

Валюта
6068
Як і три роки тому, вересень знову став знаковим для вітчизняних банкірів. Минулого місяця фінустанови вперше за два роки зафіксували відтік депозитів фізосіб: українці зняли з рахунків майже 3 млрд грн.
Перші тривожні сигнали були ще в серпні: чистий відтік коштів з гривневих рахунків склав 810 млн грн. Правда, тоді на депозити у валюті українці поклали більше грошей. У вересні населення знову продовжило знімати з рахунків гривню і конвертувати її у валюту. Але приплив коштів на рахунку в доларах і євро не зміг компенсувати відтік коштів за гривневими вкладами.
Вичерпне джерело
Головна причина, з якої українці поспішають забрати свої заощадження з банків, - очікування на девальвацію гривні. "Відтік депозитів фізосіб викликаний декількома причинами: по-перше, це паніка у зв'язку з загостренням боргової кризи в Європі. По-друге, це чутки про черговий обвал нацвалюти, в результаті чого хтось почав швидко конвертувати свої заощадження в золото і долари, намагаючись вберегти їх від знецінювання, - пояснює голова правління Юнекс Банку Андрій Яцура. - Хоча наразі реальних передумов для девальвації гривні немає". Про стабільність вітчизняної валюти не втомлюються повторювати і представники Нацбанку, і чинна влада. Але незважаючи на всі запевнення чиновників, населення не дуже-то їм вірить: після місяця боротьби за утримання курсу золотовалютні резерви схудли на $3 млрд. Тільки у вересні, за даними регулятора, українці купили валюти на $2,1 млрд більше, ніж продали (для порівняння: у серпні обсяг купівлі валюти перевищив обсяг продажу на $824,2 млн, в липні - на $865,4 млрд). Це найгірший показник з листопада 2008 року, констатують в НБУ. До речі, саме після цього регулятор вирішив взяти під контроль всі валютообмінні операції, і змусив робити ксерокопії паспортів усіх, хто продає або купує валюту. На депозити з цієї суми повернулося дуже небагато: вклади фізосіб у вільно конвертованих валютах (у доларовому еквіваленті) зросли у вересні всього на $13,5 млн. "Серпень-вересень показав, що в питомій вазі нових депозитів валютних вкладів розмістили більше, хоча раніше завжди більше було гривні", - згадує Андрій Яцура. Вкладників вже не лякає навіть низька прибутковість валютних депозитів: за даними Простобанк Консалтингу, середня ставка за вкладами у гривні строком на один рік - 12,22% річних, а за такими ж вкладами у доларах або євро - 6,08%.
Криза 2008 року навчила банкірів, що найдієвіший спосіб залучити й утримати вкладників - дати їм можливість заробити більше. Тому у вересневому збільшенні ставок на 2-3 в. п. немає нічого дивного (в середньому, за даними Простобанк Консалтинг, депозити подорожчали на 1,5 в. п.). До того ж на початку вересня ліквідність банківської системи опустилася до рекордно низького рівня - до менш ніж 10 млрд грн, що стало новим антирекордом з 2006 року. У другій половині вересня - у жовтні ситуація покращилася: зараз залишки на коррахунках коливаються від 13 млрд грн до 18 млрд грн. Але самі банкіри зізнаються: гривні дійсно не вистачає. "Регулятор стримує активно грошову масу: на ринку спостерігається дефіцит гривні і надлишок валюти", - ділиться спостереженнями голова правління ОТП Банку Дмитро Зінков. У валюті вітчизняні фінустанови практично не кредитують, а українці продовжують нести долари і євро на депозити, активно погашаються і валютні позики, видані фінустановами ще до кризи. А от з гривнею справи йдуть інакше. Тільки у вересні, продаючи банкам депозитні сертифікати НБУ вилучив з системи понад 10 млрд грн. Частину вільної гривні (понад 2,5 млрд грн) регулятор залучив шляхом розміщення ОВДП з валютною прив'язкою. Новий інструмент користувався попитом у фінустанов з іноземним капіталом, акціонери яких таким чином вирішив захистити свої вкладення в Україну від можливих курсових коливань. Як виявилося, можливого знецінення нацвалюти побоюються не тільки звичайні українці, а й представники бізнесу. За результатами щоквартального опитування бізнесменів країни щодо оцінки ними поточних і майбутніх ділових очікувань, проведеного Нацбанком, більше половини (54,6%) респондентів очікують на зростання курсу долара.
Про дефіцит ліквідності свідчать і високі ставки на міжбанку: наприкінці серпня - початку вересня ставки за кредитами овернайт підскочили до 15%, міжбанківські кредити терміном на один місяць подорожчали до 11-13%. До середини жовтня вартість ресурсів знизилася (на 2-3 . п.), проте до ставок на рівні 2-3%, які були ще на початку 2011-го, ще дуже далеко. За словами учасників ринку, зараз у деяких банків нацвалюти вистачає тільки для формування обов'язкових резервів і виконання поточних операцій.
Хто більше
Основне джерело гривні - депозити фізосіб. "Інших інструментів, на жаль, немає: рефінансування Нацбанку та операції РЕПО використовуються рідко і дуже вибірково, частіше за все для підтримки ліквідності окремих фінустанов", - додає Дмитро Зінков. За прогнозами експерта, до кінця року депозити подорожчають ще на кілька відсоткових пунктів. У середньому українці можуть заробити на 2-3 в. п. більше. Однак підвищувати ставки, швидше за все, будуть далеко не всі фінустанови. Тим, кому власної ліквідності вистачає, залучати додаткові кошти, а значить заманювати клієнтів високою прибутковістю немає необхідності. Але навіть ті, хто все-таки потребує додаткових ресурсах, навряд чи будуть масово підвищувати ставки за всіма вкладами. Спочатку в хід йде легка артилерія: банки запускають акційні програми з підвищеними відсотковими ставками. У першу чергу це стосується короткострокових депозитів. Згідно з Українським індексом ставок за депозитами фізосіб, який розраховується агентством Thomson Reuters, швидше за все зростає прибутковість гривневих вкладів терміном до трьох місяців: з 3 по 14 жовтня 2011 року ставки підвищилися на 0,44 в. п. - до 11,22% річних. Вклади терміном на шість місяців подорожчали на 0,22 в. п. (до 12,59%), річні депозити - всього на 0,12% (до 13,75%). Поки знижується хіба що прибутковість так званих універсальних вкладів (депозитів з можливістю часткового зняття і поповнення коштів): залучені кошти банки хочуть направити на споживче кредитування, тому гроші їм потрібні на певний термін.
Схоже, фінансисти вирішили йти перевіреним шляхом: саме запуск короткострокових високоприбуткових програм дозволив їм повернути довіру вкладників після банківської кризи 2008 року. З середини вересня 2011-го Ерсте Банк, наприклад, підвищив ставки за строковими депозитами в національній валюті для фізичних осіб та підприємців в середньому на 1,5-2%. Вкладники ПУМБ з 10 жовтня і до кінця року отримують додатковий +1 в. п. річних до базової ставки за депозитом у гривні. А з 18 жовтня ВТБ Банк збільшив прибутковість гривневих вкладів на 1,5-2 в. п. Новий продукт з прогресивною ставкою і капіталізацією нарахованих відсотків ("Заробляй більше") запропонували і в Універсал Банку. А вкладники Платинум Банку можуть взяти участь в осінній акції та заробити до 17% річних. Станом на 17 жовтня 2011 р. максимальна прибутковість, яку могли отримати вкладники, - це 18,5% річних у банку "Фінансова ініціатива" (депозит строком на дев'ять місяців, мінімальна сума - 10 тис. грн). Правда, самі банкіри не втомлюються попереджати: орієнтуватися тільки на можливий прибуток не варто. Стабільно висока прибутковість за депозитами, яка разюче відрізняється від середньої по ринку, може свідчити про проблеми у фінустанові.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас