Fitch: Україні необхідно піднімати тарифи на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Україні необхідно піднімати тарифи на газ

Енергетика
3199
Україні необхідно піднімати тарифи на газ для того, щоб вийти на показник дефіциту бюджету 2012 р. у розмірі 2,5%. Про це в ході конференції міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings заявив директор аналітичної групи Fitch з суверенних емітентів Чарльз Севіль, передає кореспондент РБК-Україна.
"Державні фінанси перебувають в консолідованій формі. Бюджет на 2012 р. досить перспективний. Бюджетний дефіцит за нашими прогнозами, становитиме 3,5% в 2011 р., і досить складно буде вийти на дефіцит 2,5% у зв'язку дефіцитом НАК "Нафтогаз" близько 1%. Необхідно піднімати тарифи на газ, щоб вийти на цю цифру", - сказав Севіль.
Він ході конференції міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings в Києві він також зазначив, що для України поки що закритий ринок єврооблігацій. "В Україні є дефіцит з фінансами. Міністерство фінансів не довиконало план за показниками і тому ринок єврооблігацій для України поки закритий", - сказав Севіль.
При цьому Севіль вважає, що зростання економіки України може сповільнитися через скорочення кредитування у зв'язку з нестабільністю в єврозоні. Він зазначив, що у зв'язку з нестабільністю в єврозоні, материнські структури банківських установ не будуть збільшувати вливання у філії в Україні.
"Це означає, що сповільниться кредитування і, отже, сповільниться економічне зростання", - підкреслив Севіль, відзначивши, що зростання банківської системи України незначне.
Експерт сказав, що банківська система України продемонструвала зростання депозитів і виданих кредитів, також досягнута стабільність за рівнем безнадійних кредитів. "Але це зростання незначне, хоча в цілому банківська система поліпшила своє становище", - сказав Севіль.
Також він зазначив, що Україні необхідно підтримувати співробітництво з МВФ і підписати договір про ЗВТ з ЄС. "На гривню чиниться серйозний тиск, очікується зниження за форвардними контрактами. Постраждали золотовалютні резерви НБУ, які знизилися до 35 млрд дол. Але поки все не так погано. На даний момент Україна працює в звичному режимі з МВФ", - сказав він.
За словами експерта, уряд має не відступати від наміченої мети. Негативним фактором також є тривале підписання договору про Зону вільної торгівлі з ЄС. ЗВТ з ЄС - це зростання для економіки України.
Нагадаємо, що місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в Україні. Візит експертів МВФ триватиме до 4 листопада.
Як передбачається, за результатами візиту місія зможе рекомендувати раді директорів МВФ завершити перегляд програми за угодою stand by і надати Україні черговий транш фінансування.
У січні-вересні Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальних кредити розміром приблизно $1,5 млрд кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом $15,5 млрд через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи та підвищення тарифів на газ.
На думку експертів, на сьогодні черговий кредит від МВФ Україні необхідний. Але його надання залишається під загрозою.
Разом з тим, віце-прем'єр України Сергій Тігіпко вважає, що Україна буде змушена до кінця 2011 року підвищити тарифи на газ для населення, щоб виконати ключову умову відновлення кредитів міжнародних фінансових організацій.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас