США скоротять військові витрати на чверть трильйона доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США скоротять військові витрати на чверть трильйона доларів

Казна та Політика
326
Глава Пентагону Леон Панетта заявив, що військове відомство США скоротить витрати на 260 мільярдів доларів протягом п'яти років.
Раніше адміністрація США заявляла, що має намір домогтися зниження оборонних витрат на 450 мільярдів доларів протягом 10 років. Керівництво Пентагону, в свою чергу, говорило, що готове піти на бюджетні скорочення, але на меншу суму. Не оголошуючи точної цифри, військове керівництво США зазначало, що оборонний бюджет буде скорочено "значно, але не критично для підтримки боєздатності".
За словами Панетти, остаточна програма скорочення витрат ще не готова, міністерство представить її в лютому 2012 року, разом з проектом бюджету на 2013 фінансовий рік.
"Це знайде відображення в п'ятирічному бюджеті, який ми зазвичай представляємо в лютому. Але сума (скорочень), ймовірно, складе приблизно 250-260 мільярдів доларів від тих 450 млрд, скорочення яких від нас вимагають", - сказав Панетта.
Він пояснив, що скорочення військового бюджету на пропоновані 450 мільярдів доларів не поставить під загрозу національну безпеку, проте будь-які подальші урізання військових витрат знизять боєготовність американських збройних сил.
При цьому, додав глава Пентагону, при необхідних скороченнях в 450 млрд законодавцям доведеться закрити раніше підтримані ними проекти зі створення нових озброєнь, що, в свою чергу, змусить американські підприємства почати скорочення співробітників.
"Щоб реалізувати (план економії 450 мільярдів доларів), необхідно буде прийняти ризиковані політичні рішення і зіткнутися з труднощами, при вирішенні яких не можна робити помилки. Кожна оборонна програма, кожен контракт, кожен проект буде підданий ревізії з метою знайти можливості економії, але ця економія не повинна знизити нашу боєготовність і можливість проводити життєво необхідні операції", - зазначив міністр.
До кінця грудня конгрес має прийняти програму скорочення держвидатків загальним обсягом в 1,5 трильйона доларів. З цією метою в серпні 2011 року була заснована парламентська двопартійна комісія, яка визначить статті бюджету для скорочень.
Скорочення в частині оборони припадуть на один з найбільш витратних напрямків - модернізацію і підтримку боєготовності застарілих елементів ядерної тріади - ракетних пускових установок наземного базування, підводних човнів, оснащених ядерною зброєю і стратегічних бомбардувальників.
Раніше деякі парламентарії заради скорочення бюджетних витрат пропонували позбутися застарілих складових ядерної тріади. У відповідь глава Стратегічного командування США генерал Роберт Келер заявив, що в нинішній ситуації в світі США повинні не скорочувати фінансування ядерної тріади, а зміцнювати її.
Він пояснив, що вважає неприпустимими пропозиції політиків позбутися однієї з ланок тріади - наземної, повітряної або морської, - і застеріг владу країни від надмірного скорочення чисельності ядерних сил.
Нагадаємо, на початку жовтня Панетта заявляв, що скорочення американського військового бюджету негативно позначиться на можливості Вашингтона фінансувати операції НАТО.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас