З сьогоднішнього дня банки не будуть ксерокопіювати документи при обміні валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

З сьогоднішнього дня банки не будуть ксерокопіювати документи при обміні валюти

Валюта
4761
Постанова правління НБУ №1214/19952 від 11 жовтня 2011 р набирає чинності сьогодні, 28 жовтня. Відповідно, з сьогоднішнього дня фізособи можуть продавати валюту банкам без ксерокопіювання документів.
"Купівля валюти банком (банками) на суму до 150 тис. грн буде здійснюватися за умови пред'явлення клієнтом (резидентом або нерезидентом) будь-якого документа, що посвідчує особу. У квитанції будуть вказуватися тільки дані ідентифікації клієнта, який здійснив продаж іноземної валюти. Копіювання сторінок документа, що посвідчує особу клієнта, в цьому випадку забороняється", - йдеться в роз'ясненні НБУ.
НБУ також постановив, що ці вимоги щодо пред'явлення документів "не поширюються на операції, які здійснюються через банківські автомати самообслуговування банків (банкомати)".
При цьому копіювання документів, що підтверджують резидентність, при купівлі валюти фізособами залишилося в силі. "Продаж готівкової іноземної валюти банками (банками) одній особі в один операційний день у сумі, що не перевищує в еквіваленті 150 тис. грн, здійснюватиметься за умови пред'явлення клієнтом документа, що посвідчує особу і підтверджує її резидентність. До того ж касир банку (банки), перевіривши резидентність клієнта, зобов'язаний заповнити відповідну квитанцію про здійснення валютообмінних операцій та забезпечити збереження копій сторінок документа, на підставі якого проведена ідентифікація особи. Ці копії засвідчуються відбитком штампа каси банку (банки), пункту обміну валюти", - повідомляє НБУ.
Зміни є тимчасовим заходом і будуть діяти до 1 вересня 2012 р.
Раніше в НБУ пояснили, що скасування ксерокопіювання документів буде діяти до закінчення Євро-2012. Глава НБУ Сергій Арбузов 12 жовтня заявив, що лібералізація обмінно-валютних операцій - тимчасова. "Національний банк України і надалі буде вимагати від банків дотримання норм чинного законодавства, в тому числі і щодо валютно-обмінних операцій. Підкреслюю: заявлений нами курс на лібералізацію валютного ринку з одночасним посиленням контролю за його функціонуванням буде збережено", - заявив Арбузов.
Разом з тим, на думку президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняка, паспортизація валютообмінних операцій може призвести до того, що попит на іноземну валюту буде відстрочений і буде накопичуватися.
А на думку скарбника банку "Кліринговий дім" Олександра Стегнюка, жорсткістю валютообмінних операцій НБУ знизив тиск на курс гривні з боку "сірого "готівкового обігу". Зі свого боку в Державній податковій службі України стверджували, що не мають наміру збирати паспортні дані громадян, які міняють валюту в банках і обмінних пунктах.
Варто зазначити, як заявила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики Національного банку України Олена Щербакова, після набрання чинності постанови НБУ про обов'язкове пред'явлення паспорта при операціях купівлі-продажу валюти показники купівлі зменшилися в три рази.
Нагадаємо, 23 вересня 2011 р набрала чинності постанова НБУ №278 від 11 серпня 2011 р. Згідно з документом, при здійсненні валютно-обмінної операції на суму до 50 тис. грн у фінансовому документі буде вказуватися резидентність клієнта, його прізвище, ім'я та по батькові.
НБУ підкреслює, що така перевірка резидентності фізичних осіб відповідає рекомендаціям міжнародної групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).
Також була збільшена гранична добова норма обміну валюти - з 80 тис. грн до 150 тис. грн. При цьому, "з метою мінімізації ризиків операцій з готівкою на суму від 50 тис. грн до 150 тис. грн буде здійснюватися повна ідентифікація фізичної особи відповідно до законодавства України про запобігання та протидію легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом". Потім в роз'ясненнях НБУ зазначалося, що при здійсненні обміну валюти можна пред'являти тільки паспорт, і банк повинен копіювати його першу сторінку.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас