Україна, як і раніше, залишається призом у конкуренції між Європою і Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна, як і раніше, залишається призом у конкуренції між Європою і Росією

Казна та Політика
442
Політологи розцінюють ухвалення Європейським парламентом об'єднаної резолюції щодо України, як свідчення того, що Україна, як і раніше, цікава для Євросоюзу і Європі невигідна зміна геополітичного курсу України.
"Це говорить про те, що для них Україна, як і раніше, цікава, і вони зацікавлені в тому, щоб утримати Україну в цьому євроінтеграційному векторі, не допустивши крутого розвороту на схід. Я думаю, що одна з причин, можливо, найголовніша, чому немає такого різко негативного ставлення до України, хоча таке могло бути", - заявив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.
"Ми, як і раніше, приз і для Європи, і для Росії... і за цей приз конкуренція триває", - підкреслив він.
У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов розцінив прийняття резолюції "як відсутність, принаймні поки що, у європейської еліти бажання закривати двері перед євроінтеграції України, і як надання ще одного шансу для євроінтеграції України, оскільки, в іншому випадку, це було б розцінено як відштовхування України і підштовхування її в протилежному інтеграційному напрямі".
На думку, Погребинського, головний висновок для України в світлі прийняття резолюції полягає в тому, що "з одного боку, як і раніше, Європарламент наполягає на тому, щоб був переглянутий вирок Юлії Тимошенко та інших, і в той же час, не закриває двері... явно висловлює жаль, що не відбувся візит до Брюсселя Януковича, і пропонує призначити час до грудня, щоб він приїхав, в надії на розмову з ним і обговорення якихось питань, якщо Янукович буде демонструвати якесь просування в очікуваному напрямку".
"Також важливо, що вони підтверджують бажання Європарламенту, щоб в грудні на саміті Україна-ЄС було підписано угоду про асоціацію. В іншій фазі вони кажуть, що нескасування вироку Тимошенко може створити проблеми у підписанні та подальшій ратифікації (угоди про асоціацію). Загалом, це те, що було в документах раніше, нічого радикально нового немає", - додав він.
При цьому Погребинський підкреслив, що "не можна зробити такий однозначний висновок, що Європарламент своїм рішенням рекомендував дати перспективу членства" в ЄС для України.
Карасьов зазначив, що "стилістикою, тональністю і відносно прийнятною для української сторони формулою резолюції Європарламенту європейські інституції залишають, принаймні поки що, відкритими двері для України і дають шанс українському керівництву для збереження європейського вектора інтеграції України".
"Євросоюз і Європейський парламент зокрема, вважають, що з Україною можна працювати далі, що Україну не потрібно і навіть не можна відштовхувати і підштовхувати в протилежні інтеграційні сторони, а головне потрібно до кінця прояснити справжні інтеграційні наміри України... Шанс (на євроінтеграцію для України) залишається, тепер ми повинні взяти до відома резолюцію і продовжити роз'яснення своєї позиції", - підкреслив Карасьов.
Нагадаємо, у четвер, 27 жовтня, Європейський парламент простою більшістю підтримав об'єднану резолюцію щодо України.
Коментуючи підтримку резолюції, президент Європейської народної партії Вілфрід Мартенс заявив, що українське керівництво має розробити та виконати план з вирішення ситуації з екс-прем'єром Юлією Тимошенко - від цього залежить майбутнє відносин України та ЄС і можлива зустріч президента України з керівництвом ЄС.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас