Підвищення тарифів на газ компенсують багатії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підвищення тарифів на газ компенсують багатії

Енергетика
1338
Уряду доведеться виконувати одну з вимог Міжнародного валютного фонду про підвищення тарифів на природний газ для населення до економічно обґрунтованого рівня. Таку думку висловив головний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України Володимир Сіденко.
"Це означає, що одномоментно слід підвищити плату за газ для населення приблизно на 32%, а для теплокомуненерго - на 56%", - сказав він. Таким чином, за словами експерта, в середньому щомісячні витрати кожної сім'ї на оплату комунальних послуг зростуть на 200-250 гривень.
Сіденко зауважив, що для уряду виконання цієї вимоги МВФ є більш складним завданням, ніж проведення пенсійної реформи в країні. Він пояснив: "такий крок однозначно буде негативно сприйнятий населенням" і спровокує протестні настрої. За прогнозами експерта, найімовірніше, такі настрої призведуть до збільшення неплатежів за комунальні послуги.
Разом з тим експерт підкреслив, що на сьогоднішній день уряд не має в своєму розпорядженні необхідні ресурси для компенсації фінансових втрат громадян внаслідок підвищення комунальних тарифів. На думку Сіденка, одним з таких ресурсів можуть бути надходження від введення податку на предмети розкоші, запропонованого президентом країни. Враховуючи той факт, що "левова частка доходів у нас в тіні", експерт вважає найбільш доцільним обкладання податком елітної нерухомості і елітних марок автомобілів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас