Експерт: план ЄС з приборкання боргової кризи нереалістичний — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: план ЄС з приборкання боргової кризи нереалістичний

Казна та Політика
379
Рішення саміту ЄС з приборкання боргової кризи не є реалістичними і не можуть бути реалізовані, сказав РІА Новини в четвер відомий грецький експерт, професор економіки Афінського університету Янніс Варуфакіс.
Лідери Євросоюзу рано вранці в четвер оголосили низку ініціатив з вирішення поточних проблем єврозони, включаючи списання 50% грецького держборгу, що перебуває на руках приватних інвесторів, додаткову фінансову підтримку Греції, рекапіталізацію європейських банків і розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF). Крім того, від Італії були отримані запевнення, що ця країна вживатиме діяльних заходів щодо скорочення бюджетного дефіциту, а потім і боргу, що становить близько 1,9 трлн євро.
"Я думаю, що насправді жодної угоди не було. Просто, втомившись від обговорень, під ранок європейські лідери вирішили охрестити угодою свою незгоду один з одним", - сказав Варуфакіс.
За його словами, цифри, на які посилаються розрахунки ЄС зі скорочення грецького боргу, є "майже випадковими". "Ці цифри не витримують ретельних розрахунків, не відповідають реальному стану справ у Європі, і нам дуже скоро доведеться в цьому переконатися. Я думаю, що і "стрижка" грецького боргу не вдасться такою, якою вони її планують. По ній буде процес переговорів на два-три місяці, а потім обговорення почнеться спочатку", - заявив експерт.
Варуфакіс критично поставився до заяв прем'єр-міністра Греції Георгіоса Папандреу, який назвав рішення саміту "рятівними" для Греції. "Це вже черговий порятунок", - уточнив Варуфакіс, який у минулому був радником Папандреу. За його словами, правильне рішення європейських проблем включає гомогенізацію банківської системи, її примусову рекапіталізацію через EFSF, пряму опіку суверенного боргу з боку Європейського центрального банку і формулювання спільної антикризової політики.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас