Лавров обговорив по телефону з Президентом Швейцарії хід переговорів з Грузією щодо приєднання Росії до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавров обговорив по телефону з Президентом Швейцарії хід переговорів з Грузією щодо приєднання Росії до СОТ

Казна та Політика
148
Голова Міністерства закордонних справ (МЗС) РФ Сергій Лавров обговорив по телефону з Президентом Швейцарії, начальником Федерального департаменту (міністром) закордонних справ Мішлін Кальмі-Ре аспекти посередницької місії Швейцарії з представництва російських інтересів у відносинах з Грузією, зокрема в контексті переговорів про приєднання Росії до Світової організації торгівлі (СОТ). Про це говориться в повідомленні російського зовнішньополітичного відомства.
Як наголошується, сторони також обговорили ряд міжнародних проблем. Телефонна розмова відбулася за ініціативою швейцарської сторони.
26 жовтня робоча група з приєднання Росії до СОТ (складається з представників урядів країн-членів організації, які зацікавлені в проведенні переговорів з кандидатом про умови членства у СОТ) відхилила запит Грузії, що клопотала про скасування зустрічі 10 листопада 2011 р., і закликала сторони (Грузію і РФ) знайти компроміс з невирішених питань до цього терміну.
Нагадаємо, для вступу у СОТ Росія повинна вирішити розбіжності з Грузією. Грузія є членом у СОТ і послідовно виступає проти входження в цю організацію Росії, яка прагне стати членом СОТ з 1993 р.
В кінці квітня 2008 р. Грузія вийшла з переговорного процесу про вступ РФ у СОТ, який поновився за посередництва Швейцарії в березні 2011 р. Головною умовою згоди на вступ РФ до цієї організації Грузія висуває власний або міжнародний контроль на митно-пропускних пунктах на межі РФ з Абхазією і Південною Осетією. Як повідомляли раніше представники грузинської сторони, Москва і Тбілісі не можуть домовитися, оскільки "Росія, як і раніше, не погоджується на моніторинг торгівлі в торгових коридорах" (маються на увазі визнані Росією після військових дій в 2008 р. колишні грузинські автономії - Абхазія і Південна Осетія).
21 жовтня 2011 р. комісар Євросоюзу з торгівлі Карел де Гюхт повідомив, що Росія і ЄС досягли угоди, яка відкриває РФ дорогу для приєднання до СОТ. Він додав, що у РФ залишилося дуже мало часу для того, щоб досягти двосторонньої угоди з Грузією, і у зв'язку з цим сторонам необхідно якнайскоріше вирішити протиріччя.
Якщо буде врегульована суперечка з Грузією, то, на думку учасників переговорів, Росія зможе приєднатися до СОТ в грудні 2011 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас