Баррозу назвав фінансову поведінку ряду європейських країн безвідповідальною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Баррозу назвав фінансову поведінку ряду європейських країн безвідповідальною

Казна та Політика
267
Глава Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу висловився за зміцнення дисципліни в Євросоюзі, назвавши нинішню поведінку ряду країн у галузі фінансів безвідповідальною.
"У нинішній ситуації в Європі ми спостерігаємо безвідповідальну фінансову поведінку, тому що більшість наших держав-членів не виконують пакт стабільності і зростання [нормативу максимально допустимих рівнів бюджетного дефіциту і державного боргу]", - сказав Баррозу, відповідаючи в Європейському парламенті на питання і критику євродепутатів.
Він підкреслив, що говорив це в обличчя керівникам країн, які зібралися вчора на саміт ЄС в Брюсселі. "І я це говорю не тільки тут перед вами. Я вчора це казав усім главам держав і урядів. Деякі держави не привели в порядок свою статистику. Як мінімум, одна держава фальсифікувала статистику. Така поведінка неприпустима в майбутньому", - підкреслив глава Єврокомісії.
На його думку, якщо ставиться питання про поліпшення економічного управління, то необхідно забезпечити на союзному рівні не тільки конвергенцію, а й дисципліну. "Якщо ми хочемо мати справжній європейський економічний союз, потрібна дисципліна для досягнення більш високого рівня інтеграції", - зазначив Баррозу.
Він уточнив, що нові заходи управління, і з цим погодилися лідери країн ЄС, передбачають підпорядкування урядів на національному рівні рекомендацій Європейської комісії та відповідному члену Єврокомісії в тому, що стосується дотримання пакту стабільності і зростання.
"Я думаю, що тепер уряди розуміються на тому, що якщо вони дійсно хочуть зберегти фінансову стабільність і єдину валюту, то необхідні дисципліна плюс конвергенція", - сказав голова Єврокомісії.
Нагадаємо, на вчорашньому саміті ЄС було оголошено про списання приватними інвесторами 50% боргу Греції, збільшення обсягу фонду EFSF до1 трлн євро і рекапіталізації банків на 106 млрд євро.
Курс євро відреагував на новини з Брюсселя істотним зростанням по відношенню до більшості валют.
Як повідомив президент Франції Ніколя Саркозі, оголошені на зустрічі заходи принесли полегшення для всього світу, який чекав на вирішення ситуації з обов'язку Греції та інших проблемних країн.
За словами ж прем'єра Греції Георіса Папандреу, борг Греції тепер є абсолютно стійким. Глава уряду також пообіцяв, що бюджет його країни з наступного року перестане бути дефіцитним, якщо не враховувати відсоткові виплати за держборгом.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас