Лідери ЄС продемонстрували згуртованість у боротьбі з кризою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лідери ЄС продемонстрували згуртованість у боротьбі з кризою

Валюта
425
Минулий напередодні брюссельський саміт лідерів Євросоюзу завершився прийняттям пакета заходів, спрямованих на вирішення поточних боргових проблем ЄС.
Главам європейських держав вдалося узгодити план порятунку Греції, домовившись з приватними інвесторами про списання 50% боргу, прийняти рішення про збільшення обсягу європейського стабфонду (EFSF) з 440 млрд євро до 1 трлн євро, а також про рекапіталізацію банків ЄС.
Передбачається, що європейським банкам буде потрібно 106 млрд євро додаткового капіталу. Розрахунок даної суми заснований на новому вимозі, згідно з яким до середини 2012 р. показник достатності капіталу першого рівня у всіх кредитних установ повинен бути не нижче 9%.
Інвестори в усьому світі, з нетерпінням очікували підсумків саміту, відреагували на ці рішення позитивно. Уже вранці в четвер впевнено пішли вгору всі фондові індекси, додала у вартості нафту, а євро в парі з доларом пробив рівень 1,4 дол./євро. Втім, говорити про продовження беззастережного і безперервного зростання на світових ринках передчасно. Підсумки саміту лише заклали основу для відновлення зростання на світовому фондовому ринку і в економіці в цілому.
При всьому прогрес у вирішенні боргової кризи в єврозоні антикризовий план поки позначений узагальнюючими тезами, без деталізації ряду факторів. Зараз влада єврозони повинна сконцентруватися на ефективній та невідкладній розробці механізму фінансування фонду фінансової стабільності та пошуку джерел фінансування.
Скептики стверджують, що для реалізації намічених заходів знадобиться не один тиждень, а втрата часу зараз критична. Однак сам факт того що лідери Євросоюзу згуртувалися в пошуках вирішення проблем кризи суверенного боргу, важко переоцінити. "Європейські лідери роблять все можливе, цілком усвідомлюючи, що на карту поставлено не тільки майбутнє Греції, а майбутнє всієї Європи", - прокоментував підсумки саміту глава Deutsche Bank Джозеф Аккерманн.
Дійсно, щоб боргова криза в Європі остаточно відступила, а світова економіка знову почала набирати обертів, потрібен час. Виснажені чотирирічним кризою компанії по всьому світу просто повинні "наростити м'ясо", щоб почати зростання. Проте вже зараз варто відзначити майбутній позитивний вплив заходів, які намічені на саміті Євросоюзу.
Зокрема, рішення про рекапіталізацію банків ЄС має призвести до активізації відновлювального процесу економіки. Враховуючи, що основними вимогами до капіталу першого рівня (Tier 1) є надійність активів, їх ліквідність і здатність до конвертації, а також беручи до уваги той факт, що на час рекапіталізації банки позбавляються можливості виплачувати бонуси і дивіденди, можна очікувати більш активної роботи всієї європейської банківської системи, аж до її топ-менеджерів.
Найефективніше повинні запрацювати і ризик-менеджмент, і система конвертації непрофільних активів, а також система реструктуризації боргів та інвестиційна складова банківського бізнесу. У пошуках нових клієнтів банки будуть прагнути на конкурентній основі покращувати умови кредитування, що має привести до зростання активності в реальному секторі економіки. Банки будуть сприяти відновленню економічного зростання, взявши на себе частково функції стимулювання економіки.
Держава, нездатна врятувати свою банківську систему через фіскальні проблеми, приречена на економічну кризу. Але зараз у лідерів єврозони з'явилася реальна можливість запобігти сповзанню своєї економіки в повторну рецесію (ще більш глибоку, ніж попередня) за допомогою надання підтримки своїй банківській системі.
Зрозуміло, що процес відновлення економіки не буде швидким і труднощі ще попереду. Вівек Райа з Oriel Securities зазначає: результати саміту дають ринкам упевненість в тому, що політики нарешті цілком усвідомили необхідність прийняття важливих спільних рішень для запобігання подальшого поширення вірусу кризи по Європі. Зараз зроблено лише перший важливий крок, необхідно утриматися на взятій сходинці.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас