Грецька опозиція називає провальними рішення ЄС про списання суверенного боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецька опозиція називає провальними рішення ЄС про списання суверенного боргу

Казна та Політика
1198
Лідер парламентської опозиції Греції Антоніс Самарас в категоричній формі розкритикував у четвер узгоджені Євросоюзом заходи щодо списання 50% боргу, що перебуває в руках приватних інвесторів.
"Зі списанням борг нашої країни в 2020 році буде таким самим, як в 2009 році, тобто 120% ВВП. Нинішній уряд не тільки приніс нам два роки податкових поборів і економії, але і без тіні сорому сміє святкувати обставину, що через дев'ять років з нинішнього моменту, в 2020 році, він збирається привести нас назад у 2009 рік", - йдеться в заяві Самараса, що надійшла в розпорядження РІА Новини.
Правоцентристська партія "Нова Демократія" формувала уряд Греції в 2004-2009 роках і опинилася в опозиції восени 2009 року, коли на виборах тріумфально перемогли соціалісти на чолі з Йоргосом Папандреу. Відразу ж після приходу до влади соціалісти оголосили про приховане зростання дефіциту, який, за останніми підрахунками, склав 15,8% ВВП в 2009 році.
За словами Самараса, програма ЄС не бере до уваги необхідність підтримати грецьку економіку, відновити зростання і припинити рецесію. Крім того, лідер опозиції вважає, що рішення ЄС недостатньо опрацьоване. Зниження боргу складе менше 100 млрд євро з 360 млрд за рахунок необхідної рекапіталізації банків і страхових і пенсійних фондів, підрахували опозиційні правоцентристи. Незрозуміло також, наскільки добровільною буде участь приватних інвесторів. Крім того, вважає Самарас, ЄС не дав чіткої відповіді на проблему нестачі ліквідності в грецькій фінансовій системі. Нарешті, на думку лідера грецької опозиції, Європейський фонд фінансової стабільності (ЄФФС) не отримав достатньо коштів для того, щоб відбивати спекулянтів на вторинному ринку суверенного боргу.
"Ми повинні захистити свій національний суверенітет. Ми не можемо, не маємо права і причин здавати його нікому", - заявив Самарас, натякаючи на рішення Євросоюзу заснувати постійну місію в Афінах для контролю над виконанням бюджетної програми.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас