Бойко: Україна більше не буде оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Україна більше не буде оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією 2009 р.

Енергетика
2239
Україна і Росія близькі до укладення угоди про постачання газу. Як стало відомо, в Міненерго відмовилися від ідеї оскарження чинних контрактів у міжнародних судах. Сторони обговорюють зараз кілька сценаріїв перегляду договорів, найбільш ймовірний з яких - створення консорціуму на базі української ГТС. Для України важливо закінчити переговори до кінця року - ціни на газ знову зростають.
Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що Україна більше не планує оскаржувати в міжнародних судах газові угоди з Росією, підписані в січні 2009 року. "Ми будемо міняти чинні договори виключно в процесі переговорів", - пообіцяв Бойко, пояснивши таке рішення "стратегічним характером відносин з Росією".
Оскаржити в Стокгольмському арбітражному суді газові угоди від 2009 року президент Віктор Янукович обіцяв ще влітку. Україна наполягає на тому, що вони були укладені незаконно, а колишній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко була засуджена до семи років позбавлення волі за видачу директив на їх підписання.
Зараз переговори між Україною і Росією ведуться в більш конструктивному руслі, і, за словами прес-секретаря прем'єра Миколи Азарова Віталія Лук'яненка, сторони "дуже близькі до остаточного результату". "Коментувати можливі домовленості ми не будемо, щоб не нашкодити", - додав він. НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" розробили кілька сценаріїв перегляду угод. "Росія стурбована технологічним станом нашої газотранспортної системи (ГТС, - ред.), і один з варіантів перегляду контрактів - створення на її базі консорціуму", - говорить високопоставлене джерело в Міненерго. Ще один варіант - інтеграція України в Митний союз. Від зниження цін на газ в обмін на здешевлення транзиту, а також від домовленостей щодо Чорноморського флоту сторони, за словами співрозмовника, відмовилися. "Зараз мова йде про політичне рішення на вищому рівні. Воно з'явиться найближчим часом", - зазначив він.
Найбільш вірогідним із запропонованих варіантів є створення консорціуму, вважає старший аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров. "В іншому випадку Україна ризикує втратити до 70% транзиту після будівництва другої гілки Nord Stream і South Stream. Крім того, плани з модернізації ГТС припускають залучення кредитних коштів європейських та українських банків. Власних коштів "Нафтогазу" не вистачає навіть на своєчасні розрахунки з "Газпромом"", - пояснює він. Зараз необхідні інвестиції в ГТС оцінюються Міненерго в $6,5 млрд. Затримка в переговорах з "Газпромом" призвела до того, що монополія стала втрачати інтерес до української ГТС. Наприкінці вересня посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що Росії вигідніше будувати нові трубопроводи, ніж створювати консорціум. "Новий трубопровід - це додатковий метал, підрядні потужності. Нас ця труба в Україні просто не цікавить", - сказав Зурабов. "В цей же час у України погіршилися відносини з ЄС, і стало очевидно, що в результаті ми можемо не отримати інвестиції від одної, ні від іншої сторони", - зазначає директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
Головний інвестстратег ФГ "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн підкреслює, що Україні важливо закінчити переговори до кінця року, оскільки в II кварталі наступного року ціни на газ знову можуть почати рости. "Вартість газу для України прив'язана до ціни нафти. Цього тижня нафта знову почала дорожчати, і більшість аналітиків сходяться на думці, що пік падіння пройдено, і в перспективі ціна знову буде підвищуватися", - відзначає Шеїн. Ціна нафти марки Brent вчора досягла максимуму за останні 12 тижнів завдяки оптимізму інвесторів, які очікують зростання попиту на неї в США. Вартість грудневих ф'ючерсів на північноморську нафтову суміш марки Brent на торгах у вівторок зросла до $111,9 за барель. Американська легка нафта WTI подорожчала майже на $3, досягши позначки в $93,9. Таким чином, вартість газу для України в II кварталі 2012 року може досягти $370-380 за тисячу кубометрів, зазначає Шеїн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас